Home [zabavnik] Kanada prima samo obrazovane strance

Kanada prima samo obrazovane strance

63
0

 Studentima i visoko obraѕovanim licima koja privremeno rade u Kanadi biće olakšano useljenje u tu zemlju počev od oktobra ove godine. Nakvalifikovani radnici, fabrički i poljoprivredni radnici diskriminisani.

"Birajući novodošle na osnovu njihovog znanja i kvalifikacija potrebnih kanadskom tržištu radne snage, kao i na osnovu stečenog kanadskog iskustva, Kanada će postati još atraktivnije odredište za sve obrazovane ljude širom sveta", naglasila je kanadska ministarka za imigraciju Dajana Finl.

Potencijalni imigranti koji već rade ili studiraju u Kanadi neće morati, kao do sada, da izlaze van zemlje kako bi okončali proces "kandidature" za dobijanje stalne boravišne i radne vize i, kasnije, državljanstva.

Međutim, olakšice će važiti samo za obrazovane ljude sa menadžerskim, profesionalnim, tehničkim i trgovačkim zanimanjima na privremenom radu u Kanadi, koji moraju da imaju najmanje dve godine kanadskog radnog iskustva i osnovno znanje jezika.

Nekvalifikovani, fabrički i poljoprivredni radnici izuzeti su iz grupe novopovlašćenih što je, smatraju kritičari vladine odluke, svojevrstan vid diskriminacije.

Što se tiče studenata, stranci koji diplomiraju na nekom od kanadskih univerziteta će, u trenutku podnošenja molbi za stalnog rezidenta, morati da imaju važeći privremeni boravišni status, dokaz o završenom akademskog programu od najmanje dve školske godine, bar jednu godinu radnog iskustva u struci i srednje ili osnovno znanje jezika.

Cilj novog vladinog programa je da u početku privuče "novu imigracionu klasu" od 12.000 do 18.000 obrazovanih osoba koje već privremeno rade ili studiraju u Kanadi, a očekuje se da taj broj naraste i do 25.000, odnosno do 10 odsto prosečnog godišnjeg priliva od 250.000 imigranata.

Prošle godine u Kanadi je radne vize imalo oko 165.000 stranaca, a na kanadskim univerzitetima i koledžima studiralo je 74.000 studenata iz inostranstva.

Izvor:RTS