Home [njuz] Internet portal Study in Europe

Internet portal Study in Europe

27
0

 Predstavljamo Vam "Study in Europe", internet portal za informisanje studenata o mogućnostima studiranja u Evropi.
Study in Europe.org
je internet portal koji je pokrenula Evropska Komisija, stvoren za promovisanj visokog obrazovanja u Evropskoj uniji studentima iz drugih delova sveta,  koncipiran kao komplementarno sredstvo nacionalnim obrazovnim portalima.

Osim promovisanja Evrope kao edukacijske destinacije, cilj je olakšati studentima koji imaju interese da studiraju u Evropi, da lakše pronađu relevantne informacije bez puno traganja.

 

 

Portal sadrži praktične informacije o studiranju u 32 zemlje EU koje pokrivaju područja od izbora pravih studija, preko školarina, stipendija i viza, do saveta o upisnim procedurama i razlikama u kulturi. Takođe, objašnjava sistem studija i obrazovnih institucija svake zemlje. Sve je ovo razvrstano na opšti deo zajednički svim evropskim državama i na pojedinačni deo za svaku zemlju. Osim mnoštva informacija na samoj stranici, postoje i tražilice, velika količina linkova koji vam omogućuju odlazak u dubinu za svaku temu bez lutanja po internetu.

Portal se deli na pet delova, od kojih će studentima jedan od najzanimljivijih sigurno biti "Vodič kroz upise" (Application guide). Osim generalnih saveta o upisima, studiranje u svakoj pojedinoj zemlji je obrađeno kroz najbitnije delove – gde i kako se prijaviti za upis, koja je politika oko dodjeljivanja stipendija stranim studentima i ko ih deli, gde se sve može dobiti finansijska pomoć, te pitanje studentske vize.

Drugi deo portala koji će sigurno privući pažnju studenata jeste "Živeti u Evropi" (Living in Europe) koji pruža niz informacija o pronalasku i troškovima smeštaja, zdravstvenom osiguranju za strane studente, otvaranju računa u banci i slično za svaku zemlju.

U delu "Zašto studirati u Evropi" (Why study in Europe) objašnjeni su razlozi zbog kojih je Evropa konkurentno edukacijsko odredište, dok odeljak "Kolegiji i studijski programi" (Courses and Programmes) savetuje kako odabrati odgovarajuće studije i nudi tražilicu istih.

 

 

"Visoko obrazovanje u Evropi" (European Higher Education) nudi pregled evropskog sistema visokog obrazovanja, objašnjava Bolonjski proces, a izborom zemlje prikazuje i organizaciju visokog obrazovanja u dotičnoj, opisujući nazive diploma, dužinu studija potrebnu za sticnje određene diplome, te institucije koje su ih ovlašćene za dodjeljivanje.

Osim informacija za studente, ovaj portal sadrži i informacije namenjene roditeljima studenata, kao i odeljak za one koji traže posao u Evropskoj Uniji.

Sve ovo čini Study in Europe.org idealnim početnim mestom potrage za sve koje zanima studiranje u EU.

http://www.study-in-europe.org/