Home [zabavnik] Hrvati u školama uče kako da budu dobri navijači

Hrvati u školama uče kako da budu dobri navijači

51
0

 Hrvatski đaci osnovnih i srednjih škola će u novoj školskoj godini, u okviru časova razredne zajednice, učiti kako da budu dobri navijači, piše jutarnji.hr. Učenici će učiti o pravilima civilizovanog navijanja i to korak po korak od kretanja na utakmicu, pa sve do odlaska sa stadiona. Sve lekcije će se nalaziti u posebnoj knjizi – "Navijačkom bontonu", koja će se, osim u školama, uskoro deliti i uz kupljene ulaznice za stadione.

Inicijativu je pokrenula profesorka Trgovačke škole Božica Uroić, autorka "Poslovnog bontona za prodavače", a inspiraciju je dobila nakon što joj se otac, inače vatreni "dinamovac", požali na agresivno ponašanje hrvatskih navijača.
"Ovo je trebalo odavno pokrenuti jer ljudi ne znaju pravila dobrog ponašanja. Naš projekat će obuhvatiti i predškolski uzrast, kako bismo decu od najmanjih nogu naučili da sport treba voleti, a ne koristiti kao izgovor za agresiju", rekla je profesorka Uroić, koja je dodala da bi njen tim trebalo da poseti i "Bed Blu Bojse", kako bi im prezentovao pravila navijačkog ponašanja.

Gradska kancelarija za obrazovanje i sport je prihvatila inicijativu, a čeka se dozvola Ministarstva.
"Učenike ćemo naučiti da u navijačku kulturu spada i bojenje lica, ali ne i nošenje uvredljivih obeležja, ispijanje alkohola ili razbijanje izloga"; kaže Boško Lozica iz kancelarije.

U priručniku, između ostalog, piše da je u "gradskom prevozu dozvoljena pesma, ali ne i psovanje i razbijanje inventara". Istaknuto je kako se treba ponašati u redu za karte, kao i kako stajati kada svira himna. Takođe, u slučaju da protivnička ekipa, prema ovom priručniku, navijači bi trebalo da nagrade rivala što je bio bolji, a ne lomiti stadion.

Izvor:Blic