Home [konkursi] Najveće svetsko takmičenje za mlade inženjere

Najveće svetsko takmičenje za mlade inženjere

75
0

 Svi studenti, budući inženjeri u prilici su da se odmah prijave na najveće takmičenje na svetu za inženjere: Mondialogo Engineering Award. Potencijalni učesnici imaju vremena da se prijave do 31. oktobra 2008 putem sajta www.mondialogo.org. Nagrada podrazumeva novčani iznos od ukupno 300,000 evra.

Udruženom inicijativom, Daimler i UNESCO žele da promovišu dijalog između studenata različitih kultura u nameri da razmene znanje koje im pružaju visokoobrazovne ustanove. Kao posledica odličnog međunarodnog prihvatanja ove inicijative, Mondialogo Engineering Award je preimenovana u “Engineer’s Oscar”.

Projekat Mondialogo Engineering Award podrazumeva da studenti iz industrijskih zemalja i zemalja u razvoju oforme međunarodni projektni tim u nameri da pronađu dugoročna rešenja za probleme zemalje u razvoju.
Akcenat bi trebalo da bude na tehničkim poboljšanjima u oblasti zaštite životne sredine, energije, navodnjavanja i recikliranja.

Takođe, potrebni su i napredni koncepti koji se odnose na poboljšanja u medicini, prehrani, higijeni, zaštita od nesreća, mobinosti i komunikacija. Iskorenjenje siromaštva, promocija održivog razvoja i ideje koje se odnose na klimatske promene, ključna su briga Mondialogo Engineering Award.

Pravo prijave za Mondialogo Engineering Award imaju projektni timovi koji su sastavljeni od dve institucije visokog obrazovanja, od kojih se jedna grupa nalazi u industrijalizovanoj zemlji, a druga dolazi iz neke od zemalja u razvoju.

Mondialogo Internet Portal www.mondialogo.org predstavlja centar za kontakt u vidu virtuelne kancelarije. Nakon poslednjeg datuma za registraciju, inženjerski timovi imaju šest meseci za rad na idejnom projektu.
Međunarodni žiri, potom, odlučuje na koji način će da se izvrši dodela nagrada, što inače predstavlja deo svečane cermonije u 2009 godine.

Ključni faktori u ocenjivanju su održivost, kvalitet naučnog rada i ostvarivost samog projekta kao i intenzitet međukulturalne saradnje između projektnih timova.

Uporedo sa Mondialogo Engineering Award, od 2003 godine, Daimler i UNESCO su pokrenuli inicijativu koja se odnosi na Mondialogo takmičenje za srednjoškolce (Mondialogo School Contest) koje je na internet portalu prevedeno na pet jezika.
Cilj je da se ohrabri dijalog između područja različitih kultura, koji bi zajedno radili na projektu. Ova kooperacija ima za cilj da razvije razumevanje, toleranciju i prijateljstvo između ljudi različitih kultura, religija i govornih područja.

Daimler AG je nagradom “Business Award 2007” predstavljen kao kompanija sa najsnažnijom posvećenošću socijalnim temama u Evropi. Ranije nagrade dodeljene Mondialogo inicijatorima su: “Freiheit und Verantwortung” (Sloboda i odgovornost) i “Clarion Award” koju dodeljuje International Visual Communication Association (IVCA) iz Londona.

 Žiri je u kasnijim nagradama sagledao Mondialogo kao predlog za izvanredan doprinos dijalogu na temu etičkih vrednosti i održivog razvoja. Među ambasadorima Mondialogo inicijative su i Brazilski pisac Paolo Koeljo (Paulo Coelho) i švedski pisac Hening Mankel (Henning Mankell).

Više informacija na: www.mondialogo.org

 

    
Izvor: B92