Student koji radi pet poslova

0
SHARE

Pre tri godine u sobi širokoj tek toliko da se prođe između ormara i kreveta i ne dužoj od dva metra, počeli su njeni studentski dani u Briselu. Sada je apsolvent sa odličnim ocenama, planira da magistrira iduće godine, da radi i "ulepša svet" i da se jednog dana vrati…

Sa 16 godina, kao učenik Filološke gimnazije dobila sam stipendiju za školovanje na International World Coledge u Italiji. To je međunarodna gimnazija koju je pohađalo 200 učenika iz celog sveta. Po završetku srednje škole mogla sam da konkurišem na bilo koji svetski univerzitet. Imala sam odlične ocene i preporuke, mogla sam da odem bilo gde, pa čak i da računam na stipendiju. Međutim, saznala sam da je najbolji fakultet za ono što ja hoću – "Veselijus" u Briselu. Saznala sam i da je skupo i, logično, neostvarivo. Nekoliko dana sam bila van sebe, a onda sam odlučila – moram da ostvarim ono što želim! Još sa 10 godina znala sam da ću studirati politiku i baviti se "ljudskim pravima". Tako sam se našla u Belgiji – priča naša sagovornica.

S obzirom na to da je godišnja školarina na ovom fakultetu 9.700 evra, Jelena je ubrzo morala da "zavrne rukave" i da počne da radi, kako bi se izdržavala. Od roditelja danas dobija samo moralnu podršku, dok novac za školovanje, stan i hranu, zarađuje sama.

Već dve i po godine radim u irskom pabu kao konobarica i tako zarađujem za stan i hranu. Počela sam da studiram u septembru 2004. godine, a već u oktobru sam dobila polustipendiju, tako da plaćam samo polovinu školarine. Uslov je bio da radim za njih. Asistent sam profesoru politike, pomažem ženi koja se bavi finansijama na fakultetu i radim na recepciji fakulteta. Ranije sam povremeno i čuvala decu. Na početku je bilo teško uskladiti sve poslove sa fakultetom, ali sada mi je mnogo lakše – kroz smeh priča Jelena.

Tu nije kraj obavezama. Već šest meseci obavlja posao lobiste u firmi koja zastupa interese industrijalaca i trgovaca. Ovo joj je, kako kaže, važna praksa za budući posao kojim namerava da se bavi. Na naše pitanje kako uspeva da uskladi školu i posao, Jelena, odgovara "lako". Spava u proseku po šest sati, a tokom ispitnih rokova, dva do tri sata i, što je najvažnije – veruje u uspeh.

A, šta će da radi kada završi školovanje?

Baviću se ljudskim pravima. Još kao devojčica govorila sam mami da ću jednog dana dobiti Nobelovu nagradu za mir… (smeh)…

SHARE
Previous articleOdmor na Zlatiboru za 5.200 dinara
Next article404