Home [njuz] Fizikališu i beru voće za letovanje i školarinu

Fizikališu i beru voće za letovanje i školarinu

61
0

 Pored standardnih poljoprivrednih radova, koji uglavnom uključuju berbu voća i povrća, sezoncima se nude i poslovi u gradskim zonama. Rad na „Egzitu“ bio je u vrhu liste interesovanja jer su se tako mogli spojiti rad i besplatan boravak na festivalu.

– Kod nas se ozbiljno i teško radi, i stvarno se umori, ali se i dosta toga i nauči – kaže Rajko Božić, portparol „Egzita“. On je istakao da svake godne „Egzit“ preko studentske zadruge zaposli oko 2.000 mladih. Oni su, za dnevnice od 25 do 60 evra, u zavisnosti od odgovornosti posla, radili na ulazima, prodaji ulaznica, obezbeđenju, za šankom, u hostingu i promociji proizvoda. Za one koji nisu imali sreće da upadnu u „Egzitov“ tim, zadruge nude rad na poljoprivrednim dobrima, građevini, poslovima čišćenja i sajmovima.

– Srednjoškolce najčešće zapošljavamo na benzinskim pumpama „NAP“. Oni preko leta peru vetrobrane i naduvavaju gume – kaže Anđelko Radulović, komercijalni direktor Studentske zadruge „Student“, preko koje se sezonski zapošljava oko 4.500 mladih Novosađana.

Rad na pumpama je među novosadskom omladinom jedan od traženijih poslova, za koji, kako tvrde, „treba veza“.

– Na pumpama se odlično zarađuje i uvek je teško „upasti“. Dnevno se, i to samo od bakšiša koje ostavljaju vozači, zaradi više od 30 evra, a posao je lak – kaže Sanja Marković, studentkinja književnosti, koja već par godina leto provodi radno. S obzirom na to da je samofinansirajući student, leto koristi da bi bar jednim delom pomogla roditeljima da iznesu trošak njenog školovanja.

Preko zadruga se, takođe, može naći posao na branju voća i povrća, kao i plevljenju repe i soje. Dnevnica na tim poslovima varira u odnosu na blizinu, odnosno udaljenost od grada, kao i od potrebnog smeštaja. Mladići se, prema rečima Radulovića, često odluče i za rad na utovaru i istovaru robe ili za druge fizičke poslove koji su ujedno i najplaćeniji. Tu su i poslovi noćnih čuvara i portira, za koje poslodavci uglavnom traže mladiće do 26 godina. Devojke se radije prihvataju promocije proizvoda.

– Za poslove na promocijama potrebna je sanitarna knjižica, jer se najviše radi s prehrambenim proizvodima. Dobru saradnju imamo s marketima „Rodić“, „Alba“ i „Univereksport“, koji često angažuju devojke za promociju proizvoda – kaže Radulović.

Posao kojih se pojedine studentkinje i učenice nerado prihvataju, prema rečima Milice Ogrizović iz Omladinske zadruge „Dunav“, jeste čišćenje. Izbirljivih studenata i srednjoškolaca ima i u zadruzi „Sajam“, koja tokom godine uposli oko 2.000 studenata.

– Nekada sam ih pitao šta bi želeli da rade, a poslednjih godina ih pitam koje poslove neće da rade. Većinom su to devojke koje često napomenu kako ne bi radile konobarski posao – kaže Predrag Rosić iz „Sajma“. Ipak, kaže on, većina studenata ne bira šta će raditi, a prihvataju se i najtežih fizičkih poslova.

– Radi se sve. Od nošenja džakova, čišćenja, kopanja, pa do sajamskih promocija. Minimalna satnica iznosi od 120 do 200 dinara, u zavisnosti od poslodavca – ističe Rosić.

Izvor:Blic