Home [zabavnik] “Geografi” kuvanim vinom za pravdu!

“Geografi” kuvanim vinom za pravdu!

32
0

 Skoro svake nedelje na fakultetima u Nemačkoj se organizuje žurka. Najveći parti organizuju "Geografi" u Bonu na koji dođe i 1300 ljudi. Od novca koji se zaradi finansiraju se skripte, putovanja i pomažu studenti van EU. Veoma važan deo studentskog života su žurke. Princip je isti na svim fakultetima u Nemačkoj.  Žurke se organizuju barem jedanput u semestru. Za posetioce,  žurke su dobra prilika da se sa svojim kolegama jeftino provedu, a za organizatore, takođe studenete, predstavljaju i odgovornost i angažman. Studenti Geografskog fakulteta obe strane poznaju veoma dobro.

Kada „Geografi“ organizuju žurku uvek je velika gužva pred studentskom menzom. Njihov parti je jedna od najvećih studentskih žurki u Bonu. Studenti koji dolaze znaju zašto je to tako.

„Pivo je jeftino, uvek je puno ljudi, super društvo, atmosfera je kul, žurka traje dugo, zabavno je.“

Najvažnije je piće…

Po pravilu, studenti na svim fakultetima organizuju po jednu žurku tokom semestra, tako da se skoro svake nedelje negde održava studentski parti. U salama za predavanje na institutima, ili u diskotekama sa 100 do 200 ljudi. Parti „Geografa“ je najveći, gotovo redovno dođe oko 1.300 posetilaca. Tilo Engfer je jedan od organizatora.

„Kao student mislim da je bitno pored svog učenja i stresa na Univerzitetu pronaći i vreme za provod. Na primer da se ode na neku žurku. A kada student izlazi, onda je logično da ide na studentski parti.“

Na žurci je najvažnije piće, pre svega pivo. Od prodaje često ostane višak novca. Mihael Sohor jedan od suorganizatora kaže da smisao nije u tome da se dođe do velike zarade.

„Novac koji dobijemo ide u naše stručne kase i prema statutu treba da bude od koristi studentima.“

Univerzitet u Bonu skuplji za studente koji nisu iz zemalja EU

Sa novcem se finansiraju skripte ili stručna putovanja. Na pojedinim žurkama se sakuplja novac za dobrotvorne svrhe. U poslednjem semestru "Geografi" su sa akcijom „Kuvano vino za pravdu“, ili „Fer kolači“, skrenuli pažnju na situaciju studenata iz zemalja van Evrope. Nadin Šuster kaže da je Univerzitet u Bonu podigao takse za studente izvan EU za 150 evra.

“Koliko ja znam, Bon je jedini univerzitet u Nemačkoj koji je to uradio. Mi smatramo da to nije opravdano.“

Zarada od prodaje kuvanog vina i kolača je na kraju semestra podeljena studentima Geografije iz zemalja van EU.