Home [njuz] Juriš na domove

Juriš na domove

118
0

 Posle upisa u srednje škole, počela je upisna trka za mesto u nekom od devet beogradskih domova za srednjoškolce. Pravo na konkurs, koji traje do 15. jula, imaju svi redovni učenici državnih srednjih škola koji nisu žitelji glavnog grada Srbije. Cena smeštaja i ishrane ista je kao i prethodne godine – 3.000 dinara za mesec dana.

Kandidat za dom prilaže ocene od petog do osmog razreda, potvrde o plati roditelja, lekarsko uverenje, kao i potvrdu o ponašanju i vladanju u dosadašnjem školovanju. Boduju se i diplome s takmičenja.

Najatraktivniji za srednjoškolce je dom „Jelica Milovanović“ u Krunskoj ulici u centru grada. Prima 460 učenika, kojima su na raspolaganju dvokrevetne i šestokrevetne sobe.

– Svake godine imamo veliki problem, jer se na konkurs javi oko 200 učenika više – ističe Milovan Pavlović, direktor ovog doma.

Iako na početku godine vlada veliko interesovanje za upis u srednjoškolske domove u kojima ima mesta za preko 2.500 đaka iz unutrašnjosti, posle toga, kako saznajemo, nailazi talas razočaranja, tako da deo tinejdžera uspeva da ubedi roditelje da im plaćaju iznajmljenu sobu ili stan u Beogradu. Mladima se ne sviđa što sobu moraju da dele sa još četiri-pet drugara ili drugarica, ali ni disciplina koja je u pojedinim domovima „kao vojnička“. Na taj način se mnogima s liste čekanja posreći da upadnu na upražnjeno mesto.

I ostali domovi za smeštaj srednjoškolaca u glavnom gradu uglavnom raspolažu sobama koje u proseku imaju pet kreveta. Dom za srednjoškolce „Stevan Čolović“ u Humskoj 8, kod Autokomande, ima čak i osmokrevetne sobe.

Ipak, rukovodstvo domova dovija se na razne načine da svojim stanarima olakša život. Tako je dom „Karađorđe“ u blizini Liona poznat po žurkama koje njegovi stanari jednom mesečno organizuju za svoje prijatelje. Ustanova „Aleksa Dejović“ kod Cvetkove pijace ima prostrane terene za mali fudbal i košarku.

Lista s primljenim „stanarima“ u većini domova biće objavljena 15. jula, kada je i poslednji dan za podnošenje prijava. Potpisivanje ugovora o korišćenju domskih usluga zakazano je za 31. avgust, kad će učenici doći sa svojim roditeljima ili starateljima.    

VOJNIČKA DISCIPLINA

Stanovnici domova imaju ustaljeni režim života i rada. Ustajanje je u šest časova, doručak traje do 7.15, a učenje počinje već u osam. Ručak traje do 14.30, a posle njega stanari imaju pola sata odmora. U popodnevnim časovima organizovan je individualni rad sa učenicima, koji traje do 18.30, nakon čega sledi večera. Vreme od 20 do 22 časa rezervisano je za pohađanje radionica i sekcija. Spavanje je od 22 časa.     

VASPITAČI KONTROLORI

Srednjoškolci koji žive u domovima su pod stalnom kontrolom vaspitača, koji dva puta mesečno kontaktiraju sa školama svojih štićenika i informišu se o njihovom uspehu i vladanju. Tako, roditelji mogu i u razgovoru s njima da saznaju sve što ih zanima o deci.

Izvor:Kurir