Home [konkursi] Konkurs za hrvatskog Džejmsa Bonda

Konkurs za hrvatskog Džejmsa Bonda

39
0

 Novootvorena internet stranica hrvatske tajne službe Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) zabeležila je prvog dana puštanja u javnost neočekivanu navalu posetilaca, prenosi Beta.

SOA je prva tajna služba u Hrvatskoj koja je odlučila da svoje aktivnosti, dosad obavijene velom tajne, otvori za javnost preko internet stranice, iako takva praksa nije neuobičajena čak ni u mnogim razvijenim zapadnim zemaljama.

Stranica je puštena u promet u ponedeljak, 30. juna, a za prvih 12 sati od otvaranja zabeleženo je 13.467 posetilaca, od čega je 75 odsto bilo iz Hrvatske, a 25 odsto iz inostranstva.

Iako su informacije koje su ponuđene građanima na internet stranici SOA uglavnom načelnog karaktera i objašnjavaju istorijat tajnih službi u Hrvatskoj, delokrug rada, zakonske osnove funkcionisanja, najvažnije zadatke i sistem kontrole njenog rada, to nije umanjilo interes građana za pregled ponuđenih sadržaja.

Oni koji su, posle bezbroj odgledanih američkih filmova na sličnu temu, očekivali da će na stranicama pronaći popis tajnih agenata i precizniji opis metoda kojima se oni služe – bili su razočarani, jer takvih podataka nema na stranici SOA.

Ali, zato je u internet ponudu uključen poseban link koji je privukao najviše radoznalih poseta – mogućnost zapošljavanja u agenciji. Objavljen je obrazac, putem kojeg svaki zainteresovani građanin može poslati biografiju i nadati se pozivu da se priključi agenciji.

U prvih 12 sati postojanja internet stranice, rubriku "Posao u SOA" posetilo je 11.787 radoznalih građana, a onlajn obrazac za posao otvorilo je njih 7.200.

Nezapamćeni interes izazvao je i manje tehničke poteškoće u funkcionisanju sajta, pa su svi oni koji su, u želji da pošalju biografiju, otvarali upravo rubriku "Posao u SOA" bili su kraće vreme preusmeravani na elektronsku poštu kancelarije za informisanje kako bi se smanjio pritisak na sajt.

Iako iz SOA nisu objavili koliko je građana već prvog dana funkcionisanja internet stranice poslalo prijave za rad u agenciji, nezvanične procene kažu kako je reč o nekoliko hiljada građana zainteresovanih za, kako veruju, posao prepun adrenalina i dinamike.

Koliko će uspeti u svojoj želji – teško je reći, a o tome ne žele da govore ni predstavnici SOA. Poznato je da svaki potencijalni agent prolazi izuzetno strogu proveru i bezbroj razgovora i kontrola kao uslov za primanje u agenciju.

Zapošljavanje tajnih agenata putem javnih konkursa potpuna je novost u Hrvatskoj, jer su sve dosad pripadnici tajnih službi bili vrbovani na razne, ponekad i vrlo sumnjive načine, što je rezultiralo time što su se, pogotovo u ranim devedesetim godinama prošlog veka, među njima neretko mogli naći i osuđivani kriminalci, pripadnici podzemlja i ljudi sumnjive prošlosti.

Težnja Hrvatske da prihvati demokratske standarde Evropske unije unela je reda i u taj dosad vrlo zatvoren deo državnog aparata, pa je u maju ove godine u parlamentarnu proceduru upućen predlog zakona koji će precizno regulisati sistem sigurnosne provere za one koji imaju pristup tajnim podacima, dakle, za sve buduće tajne agente.

http://www.soa.hr/ 

Izvor:gradajsnki