Home [zabavnik] Rezultati prijemnog stižu i SMS-om

Rezultati prijemnog stižu i SMS-om

43
0

 Oko 1.400 budućih brucoša Elektrotehničkog, Fizičkog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu juče je među prvima u Srbiji polagalo prijemne ispite. Podršku su im davali roditelji i rodbina okupljeni ispred hala Beogradskog sajma, pokušavajući da sakriju da su zabrinuti bar isto onoliko koliko i njihovi budući akademci. Pola sata pre nego što će ući u halu 14 Beogradskog sajma, u kojoj se juče ujutru polagao prijemni ispit za upis na Elektrotehnički i Fizički fakultet, oko 790 srednjoškolaca tremu je razbijalo – ćaskanjem.

– Dovezao sam ćerku, stigli smo jutros iz Požarevca. Proteklih nedelja u našoj kući priča se gotovo isključivo o upisu na fakultet. Savetovali smo je da se opusti i ne misli o konkurenciji, bodovima i ostalom. Čini mi se da se još više uplašila kada je videla koliko ljudi ima ovde, ali nadam se da će sve biti u redu kada počne ispit – priča Slobodan Ilić dok pogledom traži ćerku koja je ulazila u halu sa masom drugih kandidata.

Smehom i šalama grupica svršenih srednjoškolaca pokušava da sakrije uzbuđenje i pobedi tremu. Išli su u isto odeljenje u beogradskoj Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” i nadaju se da će školovanje nastaviti zajedno.
– Spremala sam se šest meseci i bilo je teško, jer ima dosta gradiva koje treba naučiti. Ne krijem da imam veliku tremu, ali trudiću se da poslušam savet roditelja da ne žurim pri zaokruživanju odgovora i da razmišljam samo o zadacima – kaže Jelena Tašić, jedna od devojaka iz ove grupe.

Njen drug Stefan Rančić nije bio toliko nervozan, jer je već spremio i „rezervnu varijantu”.
– Pokušaću da uradim najbolje što mogu, ali ako ne upišem sada, imam septembarski rok, a,u krajnjem slučaju,mogu da pauziram ovu godinu pa da ponovo pokušam da upišem fakultet sledeće.

Srednjoškolci su se tešili razmišljanjima da je posle obavljenog testiranja i upisa pred njima, kako kažu, najduži letnji raspust u životu – trajaće čak tri meseca.
Jer nova školska godina startuje tek u oktobru, Jelena i Stefan častiće sebe dugim odmorom na moru, najverovatnije u nekom od grčkih letovališta.

Pre nego što su počeli da rešavaju zadatke, kandidate su pozdravili prodekani za nastavu sa Elektrotehničkog i Fizičkog fakulteta koji su ih podsetili da nema razloga za paniku i da konkurencija nije toliko velika ove godine.

Oko 9 časova i 15 minuta polaganje je počelo rešavanjem zadataka iz matematike, a nešto posle 12 časova nekadašnji srednjoškolci mogli su da odahnu i odlože hemijsku olovku.
– Ispit iz matematike je uvek nešto masovniji od onog iz fizike. Nezvanične liste kandidata koji su položili objavljujemo čim se završi unos podataka u informacioni sistem. Takođe, kandidate obaveštavamo i SMS-om, tako da oni neće biti dugo u neizvesnosti i već će u večernjim satima znati prve, nezvanične rezultate – rekla je Jelica Protić, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta.

Da na ispitu ne bude prepisivanja, došaptavanja, korišćenja mobilnog telefona i digitrona pazilo je oko 70 dežurnih nastavnika.

– Postoji dežurni nastavnik za svaki red, glavni dežurni nastavnici, zatim oni koji su na izlazima, šalteru sa informacijama, ali i oni koji su zaduženi za raspodelu testova i olovaka, voda.
Imamo i nekoliko nastavnika koji treba da prate kandidate koji moraju da odu do toaleta, u slučaju da nekom pozli – objašnjava Radovan Radosavljević, profesor sa Elektrotehničkog fakulteta.

Tim zadužen za dežurstvo na prijemnom ispitu radi taj posao već nekoliko godina pa su dobro uigrani, sa osmehom kaže Radosavljević, a fakultet godinama ne menja ni dvočlanu ekipu koja sačinjava zadatke za prijemni.

– Zadaci će biti pregledati kompjuterski, a kandidati ne smeju da ostave odgovor nepopunjen, jer će za to dobijati dodatne negativne poene. Na svakom zadatku moraju da zaokruže jedan odgovor za koji misle da je tačan ili odgovor „ne znam”, za koji ne dobijaju negativne poene – objašnjava Radosavljević.

Srednjoškolci koji žele da upišu Farmaceutski fakultet u halu 14 ušli su juče u popodnevnim časovima, a njih oko 540 trudilo se da što bolje uradi test jer fakultet ima samo 325 slobodnih mesta.
Na većini državni fakulteta u Srbiji prijemni ispiti biće organizovani danas i sutra.

Šta se dobija za 6.000 dinara

Na naše pitanje zašto je naknada za polaganje prijemnog ispita na Elektrotehničkom fakultetu tako skupa (6.000 dinara), zaposleni na ovom fakultetu odgovaraju da je u cenu uračunat i zakup hale na Beogradskom sajmu, kao i da je deo sume utrošen na obezbeđivanje svih potrebnih materijala za polaganje ispita.

Osim dokumenta za identifikaciju srednjoškolcima ništa drugo nije bilo potrebno, jer je fakultet obezbedio olovke, vežbanke, fascikle, kao i vodu.
U troškove polaganja ulazi i rad komisija koje obavljaju upis, obrađuju podatke i vrše evaluaciju diploma sa takmičenja.

Izvor: Politika