Home [njuz] Putovanje po Evropi

Putovanje po Evropi

61
0

 PUTOVANJE- Izabrani studenti provešće mesec dana na putovanju po zemljama Evropske unije, a danas su se okupili kako bi predali pasoše, ispunili vizne formulare i upoznali se sa kolegama sa kojima će 15. jula poći na putovanje.

Oni će dobiti multi Šengen vize na 30 dana, džeparac, kao i Inter-rejl, EURO26 i ISIC karte, pomoću kojih će imati pravo na jeftiniju ishranu, prevoz i druge usluge koje pružaju kompanije širom Evrope. U popunjavanju zahteva za izdavanje viza studentima su pomogli službenici konzularnog odeljenja austrijske ambasade u Beogradu i aktivisti Evropskog pokreta u Srbiji, koji su "na licu mesta" odgovarali na pitanja i nedoumice koje su studenti imali u vezi sa potrebnim podacima.

"Najviše me raduje to što ću videti Berlin i tamo bih volela da provedem i najviše vremena", rekla je studentkinja stomatologije iz Niša Ivana Mančić. Njoj je ovo prvi put da posećuje zemlje EU i očekuje da će to za nju biti sjajno iskustvo, a želju da vidi Berlin dobila je nakon što je gledala film "Nebo nad Berlinom". Ivana kaže da je tokom perioda selekcije imala malu tremu, posebno pred intervju kroz koji su svi morali da prođu, ali da se sve dobro završilo. Student veterine iz Novog Sada Željko Čonkaš nije krio radost što je među "200 izabranih" i što će biti u prilici da proširi svoj "kulturološki kapital". "Očekujem da se super provedem, da upoznam nove ljude i da proputujem Evropu o kojoj svi toliko pričaju", rekao je Tanjugu ovaj budući veterinar.

Među gradovima koje će posetiti on je posebno istakao Barselonu jer ga je, kako kaže, oduvek privlačilo da vidi crkvu La sagrada Familia. Prema rečima menadžera projekta Vojislava Miloševića, ovo je četvrta godina zaredom u kojoj će najbolji studenti iz Srbije biti u prilici da putuju po Evropi.

Novina je, kako je rekao, to što će ove godine moći da obiđu 25 zemalja, što je 10 više nego ranijih godina i to što će prvih 70 studenata koji su se prijavili na konkurs biti u prilici da provedu vikend od 19. do 21. jula u Berlinu i da budu gosti na prijemu kod ministra inostranih poslova Nemačke. Prioritet su prilikom selekcije imati oni kandidati koji do sada nisu putovali u inostranstvo, ili nisu imali pasoš, dok je u okviru istog programa u protekle tri godine Evropu posetilo ukupno 600 srpskih studenata. Projekat realizuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Skupštinom Beograda i ambasadom Austrije

Izvor:24 sata