Home [njuz] Sezonski posao za 200 dinara sat

Sezonski posao za 200 dinara sat

38
0

 Pred mladima u Srbiji koji žele da zbog letovanja ili putovanja u inostranstvo zarade novac, ove godine je velika ponuda sezonskih poslova.U omladinskim i studentskim zadrugama kažu da je sada ponuda poslova veća od tražnje. Najviše se traže radnici u magacinima, građevinci, konobari i šankeri, ali i promoteri raznih proizvoda.

Na šalterima omladinskih zadruga u letnjem periodu velika je gužva, jer srednjnoškolci i studenti pokušavaju da nađu posao i zarade nešto novca, uglavnom za letovanje.

Maša je već našla posao.Na rolerima u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu deli flajere za fakultet informacionih tehnologija. Za četiri sata zaradi 800 dinara. Kaže, da do kraja jula želi da skupi novac za avionsku kartu do Helsinkija .

" Vozim rolere, pričam sa ljudima. Inače svašta sam radila. Čuvala sam decu, u komšiliku šetala kučiće, prodavala cveće u Knez Mihajlovoj, sve je to mnogo napornije od ovoga", objašnjava.

Breda Milić, direktor omladinske zadruge "Bulevar", kaže da je ove godine ponuda sezonskih poslova odlična.

"Negde mi se čini da nema omladinaca koji se učlane i ne dobiju nikakvu ponudu. Mnogi su pozivani više puta i to za različite poslove", objašnjava Milić.

U omladinskoj zadruzi "Beograd" kažu da mladi ne beže ni od fizičkih poslova ,kao što su utovar i istovar .To su poslovi od kojih se najviše zaradi za kratko vreme. Sedam sati rada plaća se 1.700 dinara.

"Ranije je bio veći broj poslova u ponudi tokom školskog raspusta, čak su i velike firme zapošljavale mlade samo da bi se mladi obučili i nešto zaradili iako su nisu imali realne potrebe za radnica. Sada je ta situacija drugačija, rade se poslovi koji su realni", kaže Aleksandar Kontić, iz zadruge "Beograd".

Prema podacima omladinskih zadruga, od onih koji traže posao, čak 60 odsto njih ga i nađe. Osim fizičkih radnika, promtera, poslodavci traže i konobare, šankere, magacionere i hotelske radnike. Na tim poslovima za jedan sat može da se zaradi od 95 do 200 dinara

Izvor:B92