Home [njuz] Kroz savetovalište do posla

Kroz savetovalište do posla

42
0

 Novosadski univerzitet najavio je za ovu godinu otvaranje Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata, ustanove kakva u Beogradu postoji već dve godine, a ima je i većina univerziteta u svetu. Studenti u Centru mogu da dobiju savete za zapošljavanje, pregled ponuda poslodavaca, kao i mogućnost da prate različite treninge i radionice. Kada će proraditi Centar u krugu kampusa, nije još precizirano, osim da će se to dogoditi „što je pre moguće“, čim se za to nađe odgovarajući prostor.

– Osnovni cilj Centra je povezivanje akademske i poslovne karijere. Najznačajniji je naravno za same studente, ali je svakako važan i za poslodavce jer na ovaj način mogu da informišu diplomce o radnim mestima koje nude i da ponudom određenih radnih mesta utiču na dalje usavršavanje potrebnih kadrova. Jedan od najvažnijih detalja je da će Centar pružati usluge potpuno besplatno – kaže stručna saradnica za razvoj ovog centra Sonja Šovljanski.
Uz informacije o potrebama poslodavaca i mogućnostima kvalitetnije studentske prakse, akademci će ovde moći i da nauče pravila pisanja radne biografije i ponašanja na razgovorima za posao.
-Jedan od najvećih problema je nedovoljno razvijena praksa, pa će Centar raditi i na razvoju ovog bitnog sektora. Kompanije danas traže diplomce koji znaju da rade ono za šta su se godinama školovali, a to se ne može bez dobre prakse u velikim firmama – priča Sonja Šovljanski.
Potrebu za ovakvim centrom potvrđuju i studenti, koji, nakon sticanja diplome, često ne znaju šta treba da im bude naredni korak i kako da dođu do željenog posla.
– Centar je izuzetno potreban pre svega jer mnogi studenti i ne razmišljaju o karijeri. Profesionalci bi im pomogli da se već tokom studija orijentišu u profesionalnom smislu, što je, iako često toga nisu svesni, presudno za dalji život. – kaže Nataša Sajlović, portparolka Studentske unije Novosadskog univerziteta.

Izvor:Blic