Home [njuz] Gde god nađeš zgodno mesto, knjige se prihvati

Gde god nađeš zgodno mesto, knjige se prihvati

51
0

 Predavanja su završena, a većina studenata Novosadskog univerziteta ovih dana pojačano se druži s udžbenicima. Na trgu između studentskih domova „Slobodan Bajić“ i „Veljko Vlahović“ poneka grupica pravi pauzu ili proslavlja “uslov”, dok većina vreme provodi u čitaonicama ili sobama pripremajući ispite.

Osim već dobro poznatih saveta za poboljšanje, tako neophodne, koncentracije, studenti slede sopstveni bioritam i navike, određujući najbolje vreme i mesto za učenje i pauzu. Studentkinja prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu Alisa Tot kaže da su uslovi u studentskom domu odlični, pa teorijske ispite uglavnom sprema u čitaonici doma.
– Na Akademiji imam dosta praktičnih predmeta, koje sam uglavnom položila, a trenutno spremam istoriju umetnosti, pa su mi za učenje potrebni mir i tišina. U čitaonici imamo klima-uređaj, tako da u efektivnom učenju provodim četiri do pet sati, uglavnom pre podne – kaže Alisa.

Međutim, ne odgovaraju svima mir i tišina čitaonice, što zbog potrebe da uče „naglas“, što zbog toga jer im je zanimljivije u društvu. Tako je nekoliko domišljatih studenata za učenje iskoristilo tišinu dvorišta između dva studentska doma.
– Pošto su nam sobe sa sunčane strane, kada nam vremenske prilike dozvole, moje koleginice i ja leti učimo ovde, u dvorištu, a ponekad i na Štrandu – kaže studentkinja treće godine žurnalistike Andrea Rošival.

NJenim koleginicama Suzani Žaković, studentkinji druge godine biologije, i Dejani LJoljić s pedagogije, takođe više odgovara da uče pod vedrim nebom, a ne u čitaonici, jer ponekad uče i naglas. U zavisnosti od obaveza, za učenje odvajaju od tri do šest sati dnevno, a ponekad se, kažu, kao i drugim studentima dešava da im pauze „potraju“.
Predispitna nega duha i tela

Da bi efekti vremena utrošenog na učenje dali dobre rezultate, potrebno je neposredno pred ispit održati što bolju koncentraciju. Iako je svima manje-više poznato šta i kako treba da rade, nije zgoreg ponoviti nekoliko korisnih saveta.

•Na ispit treba doći dobro naspavan, što podrazumeva najmanje sedam-osam sati sna.
•Pre ispita dobro bi bilo da pojedete obrok bogat ugljenim hidratima.
• Vodite računa o tome da pijete dovoljno vode kako bi mozak, putem krvi, dobio dovoljno kiseonika.
• Dan pred ispit nemojte se forsirati, veći efekat se postiže ponavljanjem ili praktikovanjem nekih aktivnosti koje vam prijaju i koje vas opuštaju.
• I što je najvažnije, držite pod kontrolom tremu, jer većina ljudi koji su određeno vreme proveli spremajući ispit sigurno poseduju dovoljno znanja da bi ga položili.

Momci, uverili smo se, „preferiraju“ čitaonice, a ni učenje u sobi, posebno noću, nije im strano. Student prve godine Fakulteta fizičke kulture Marko Lazarević je za junski rok prijavio čak devet, a očekuje da će položiti bar šest ispita.
– Koristim i čitaonicu, ali trenutno mi najviše odgovara da učim u sobi jer mogu da organizujem pauze kako mi odgovara, da nikome ne smetam i da meni niko ne smeta. U proseku učim oko šest sati dnevno, nekada i više, dok pauze provodim ili u šetnji ili uz kafu – priča Marko.

NJegovim kolegama s mašinstva, Milanu Rajkoviću i Đorđiju Doderu, trenutno više odgovara da uče u sobi jer im je na raspolaganju kompjuter, mada često koriste i čitaonicu. Neki, koji su kao studentkinja grafičkog inženjerstva i dizajna Sandra Ćirković, već dali uslov, prave planove za leto i popunjavaju pauze kolegama koji još imaju da uče. NJu i Martinu Savić zatekli smo u razgovoru na trgu između dva „Bajića“ i „Vlahovića“. Obe su iz Novog Sada i, kažu, najčešće uče kod kuće, prosečno tri-četiri sata dnevno, a uoči ispita i više. Uglavnom im odgovara da uče uveče posle deset sati, a dok traju predavanja, ponekad i na fakultetu.

Izvor:Dnevnik