Home [akcija] “ČOVEK SVETLOSTI I POKRETA”

“ČOVEK SVETLOSTI I POKRETA”

80
0

 Bečej
Predavanje i projekcija filmskih radova Slavka Vorkapića "ČOVEK SVETLOSTI I POKRETA" (Život i delo Slavka Vorkapića iz nove perspektive)Učestvuju: Marko Kostić, filmski reditelj kritičar  (Beograd), Dragan Cakić (Vorky Team, Ruma) i Milan Milosavljević (Vorky Team, Ruma)

 

 

Info: Nezavisni filmski centar Kino Klub Vorky Team je nastao 2005. godine u Rumi, sa ciljem da propagira, sistematizuje i objavljuje artefakta iz stvaralaštva Slavka Vorkapića, našeg najpoznatijeg i najznačajnijeg teoretičara filma, reditelja, montažera i profesora filmske montaže. Pored javnih predavanja, tribina, projekcija i izdavačkog dela, Vorky Team pokušava da implementira u svoje praktične radove osnovne principe o vizuelnosti filma, koje je Vorkapić predstavio javnosti u seriji predavanja pod nazivom „Vizuelna priroda filmskog medijuma" 1965. godine u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Do sada su realizovana dva kratkmetražna filma: "Jutro"(2006, prema istoimenoj priči Danila Harmsa) i "Soba 52"(2007).

Takođe, 2007. godine, započinje saradnja sa Markom Kostićem, filmskim rediteljem i kritičarem iz Beograda, koji je napisao tekst o filmu "Hanka", jedinom dugometražnom filmu koji je u celosti uradio Slavko Vorkapić (film je snimljen u Bosni 1955. godine). Ovaj tekst baca novo svetlo na film, koji je ostao gotovo nepoznat i omalovažavan od strane domaće javnosti ali i od filmskih kritičara i tadašnje vlasti kao nebitan deo naše skromne kinematografske istorije.

Vorky Team, ovim predavanjem i svojim radom, pokušava da revitalizuje ideje Slavka Vorkapića i da ih ne prepusti zaboravu, jer zaista zaslužuju pažnju svakoga, a posebno ljubitelja filmske umetnosti.

Vojislav Prkosovački
Saradnik za mlade Opštine Becej
mladi.becej@gmail.com
063/703-7009
021/6911-720 lok.138