Home [ muviz ] Palićki festival od 19. do 25. jula

Palićki festival od 19. do 25. jula

35
0

 Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu biće održan od 19. do 25. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici. U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je – Feel, Reflex, Relax.

Festivalsku ponudu sačinjava osam filmskih selekcija. Osim filmova u takmičarskom programu, na repertoaru će biti ostvarenja selekcija: Paralele i sudari, Mladi autori Evrope, Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Novi izraelski film, Novi mađarski film, Dečji film i Ekološki film.

U okviru programa Mladi autori Evrope biće priređeno više koncerata kultnih andergraund bendova kao i brojne žurke na interesantnim lokacijama.

Direktor Festivala evropskog filma Palić je Radoslav Zelenović, prvi čovek Jugoslovenske kinoteke, dok je selektor takmičarskog programa – Nikolaj Nikitin –  glavni urednik i izdavač renomiranog nemačkog filmskog magazina Schnitt i jedan od selektora Berlinskog filmskog festivala.

Festival će i ove godine filmovima prikazanim u okviru glavnog takmičarkog programa dodeliti Zlatni toranj – nagradu za najbolji film, Palićki toranj – za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija. O najboljem filmu iz programa Paralele i sudari odlučiće Međunarodni žiri kritike. Od ove godine, selekcija Mladi autori Evrope nagrađuje mladog evropskog filmskog stvaraoca nagradom Undeground Spirit.

Osim toga, festival ce uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za doprinos evropskoj kinematografiji. Aleksandar Lifka je bio začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka, a među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije, Jirži Mencel, Margareta Fon Trota, Kšištof Zanusi, Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Ištvan Sabo, Mikloš Jančo, Peter Bačo…

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije i gostovanjem renomiranih muzičkih bendova koji ne pristaju na kompromise, Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju misiju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Izvor:Kontra