Home [njuz] Moderne laboratorije čekaju brucoše

Moderne laboratorije čekaju brucoše

43
0

 Visoka škola za tekstil i dizajn u Leskovcu, u kojoj se školuju studenti iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, posebno Makedonije, dobila je akreditaciju i izvodi nastavu prema Bolonjskoj deklaraciji. Pre nekoliko dana studenti i profesori ove škole predstavili su se veoma uspelom revijom, odnosno izložili su četrdeset modela koji su njihovih ruku delo.

– Ove godine na četiri strukovna smera spremni smo da upišemo 103 studenta koji će biti finansirani iz budžeta države i 65 samofinansirajućih. Tom broju treba dodati i 60 brucoša iz Makedonije. Inače, u našoj školi najveće interesovanje vlada za programe modernog dizajna, na koje se upisuje dvadeset budžetskih studenta – kaže Ljubiša Milenković, direktor Visoke škole za tekstil i dizajn u Leskovcu.
Ova škola decenijama je nosila naziv Viša tehnička-tekstilna škola i uskoro puni pola veka postojanja. Razvojem nauke i tehnologije škola je menjala planove i programe kako bi se studenti ne samo teoretski, nego i praktično, osposobili da se što brže i lakše uključe u proizvodni proces.
– Od osnivanja upisano je više od 13.000 studenata, diplomiralo 2.759, dok je odsek za više obrazovanje radnika završilo oko 400 studenta, a stručni ispit za nastavnike praktične nastave u tekstilnim školama položilo više od 200 kandidata – ističe profesor Ljubiša Milenković.
Direktor škole profesor Ljubiša Milenković posebno ističe podatak da studenti koji završe ovu školu "u 95 odsto slučajeva dolaze do posla u struci". Kao ilustraciju ove tvrdnje, ali i značaja ove škole, navodi primer pirotskog Prvog maja gde su od tehničkog direktora do poslednjeg kontrolora svi završili školu u Leskovcu. Takvih primera ima i u Kragujevcu, Aleksandrovcu, Nišu i drugim industrijskim centrima, a i vlasnici mnogih privatnih firmi takođe su bili studenti ove škole u gradu na Veternici.
Milenković podseća da je cilj Bolonjske deklaracije efikasno studiranje, što nameće mnogo veće obaveze i studentima i profesorima. Naravno, dodaje Milenković, biće potrebno još mnogo vremena, ali i velikog napora i profesora i studenta da se principi Bolonjske deklaracije u potpunosti ostvare.
– Trenutno je ovde oko 400 studenta na svim godinama studija, među kojima je pedesetak iz inostranstva, odnosno iz Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske.
U vreme sankcija, što je i najteži period u istoriji najstarije više škole na jugu Srbije, podseća profesor Milenković, nije bilo dovoljno studenata, posebno iz inostranstva, ali je ova nevolja uspešno prebrođena i sada je na putu potpune afirmacije.
Posebna je zanimljivo da je veliki broj sadašnjih profesora sedeo u studentskim klupama ove škole. U ovom trenutku, na primer, takvih je više od polovine i oni su do najvišeg akademskog zvanja došli u Beogradu ili nekom drugom univerzitetskom centru u Srbiji.
– Prilike u tekstilnoj industriji Leskovca nisu dobre, ali u drugim krajevima, pogotovo kada je reč o konfekciji, radi veliki broj fabrika u kojima se traže stručnjaci naše škole – zaključuje profesor Ljubiša Milenković, direktor Visoke škole za tekstil i dizajn.

Izvor:Danas