Home [njuz] Nervoza zbog skupih studija

Nervoza zbog skupih studija

54
0

 Članovi studentskog udruženja „Nezavisni studenti Univerziteta u Beogradu“ juče su ispred Pravnog fakulteta održali polučasovni protest zbog visokih školarina. Studenti traže smanjenje školarina za 30 odsto, ali i ispunjavanje druga dva zahteva: specifikaciju troškova, to jest da im se svakog meseca da na uvid gde odlazi novac od školarine, kao i da se ispita korupcija na fakultetu i seksualno uznemiravanje koje trpe studentkinje od pojedinih profesora.

– Ovo je prvi protest naše organizacije i nećemo odustati dok se ne ispune naši zahtevi. Iza nas ne stoji ni jedna politička stranka, mada nas optužuju da smo omladina LDP-a i naslednici pokreta „Evropa nema alternativu“ – rekao je za Glas Đorđe Žujović, predsednik udruženja, pred oko stotinak studenata i najavio da će zahtevi biti prosleđeni Ministarstvu prosvete i Rektoratu.

Prema Žujovićevim rečima, Studentski parlament je ispolitizovana institucija, kojoj nije u interesu da se bori za prava studenata, već za napredovanje u politici. On naglašava i da su članovi Studentskog parlamenta i Senata „imali sluha“ za povećanje školarina, jer su povezani sa profesorima.

– Školarina na Pravnom fakultetu u Beogradu je povećana sa 60.000 na 85. 000 dinara, dok su zadržani svi raniji troškovi. I dalje moramo da plaćamo prijave ispita od 800 dinara, a svako odlaganje ispita košta od 1.000 do 1.500 dinara, zavisno od roka. U naše školarine nisu uračunati udžbenici, a većina profesora traži da kupimo baš njihove knjige kako bismo uopšte mogli da položimo ispit – objašnjava Žujović položaj studenata.

Cene na privatnim pravnim fakultetima u Srbiji kreću se oko 100.000 dinara po godini, ali njihovi studenti, primećuje Žujović, ne daju ni dinara preko te sume, pošto im je sve obezbeđeno.

Na drugoj strani, Marko Milutinović, student prorektor Beogradskog univerziteta, rekao je okupljenim novinarima da je Udruženje nezavisnih studenata organizacija koja još nije registrovana, dok su Studentski parlament i Senat legitimne institucije.

-Mi smo zaobiđeni u ovom sporu, a najbliži smo informacijama. Studenti treba da se bune protiv povećanja školarina, samo sada nije ni mesto ni vreme – rekao je on i dodao:
– Studentski parlament će zasedati već u petak i na sednici ćemo analizirati školarine i tražićemo odgovore od Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, kako bismo znali šta dalje da činimo. Milutinović smatra da postoji mnogo duži spisak fakulteta gde bi studenti trebalo da se bune i da je plato ispred Pravnog fakulteta trebalo da bude poslednje mesto za takvu vrstu okupljanja.

„LOPOVI, LOPOVI“

Da su ozbiljni u svojoj nameri, članovi Nezavisnog udruženja studenata su na kratko zaustavili saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra i okrenuti licem prema zgradi Pravnog fakulteta vikali „lopovi, lopovi“.
Nastavak protesta je najavljen za sredu, kada će se priključiti i studenti sa drugih beogradskih fakulteta.

Izvor:GLAS