Home [njuz] Softver koji detektuje prepisane tekstove

Softver koji detektuje prepisane tekstove

57
0

 Došlo je vreme da se učenici i studenti suoče sa bolnom istinom da više neće biti u stanju da podmeću tuđe tekstove u svojim radovima i da kopiraju pasuse i pasuse iz radova za koje se neko dobro pomučio kako bi ih napiaso.Kazunari Sugimitsu, profesor i direktor Istraživačkog centra za nauku i intelektualnu svojinu pri Tehnološkom institutu Kazanava u Japanu, osmislio je softver, namenjen PC uređajima, koji u detektuje pasuse iskopirane sa interneta u radovima studenata. Softver je patentiran u februaru 2008. godine, a planirano je da se u komercijalnoj upotrebi nađe tokom naredne godine. Program funkcioniše tako što raščlanjuje paragrafe i elektronske podatke na kraće rečenice i pojedinačne reči. Nakon toga, softver pretražuje internet u potrazi za sličnim rečenicama i proverava da li je "copy/paste" funkcija korišćena. Ukoliko softver detektuje pasuse koji sadrže iste rečenice i reči kao u tekstu predatog rada, profesoru se ponudi URL adresa ka sajtu na kome se tekst nalazi.

Sugimitsu ističe da softver nije namenjen samo da pomogne profesorima, koji su frustrirani ovakvim načinom varanja kod svojih studenata, već će biti dobar i za studente.

Tehnološki institut Kazanava poznat je po svojim jedinstvenim metodama u obrazovanju i podsticanju inicijative kod studenata.

(MONDO)