Home [njuz] Prijave za brucoše od 25. juna

Prijave za brucoše od 25. juna

38
0

 Maturantima će dani od 25. do 27. juna biti rezervisani za predaju dokumenta na željene fakultete, prijeme će polagati od 30. juna do 2. jula, a najdalje do 15. jula znaće da li su postigli rezultate dovoljno dobre da dobiju indeks. Kao i ranijih godina, učenici koji su imali sve petice u srednjoj školi startovaće sa 40 bodova, a za prijemni urađen bez greške dobiće 60 poena.

Univerzitet u Beogradu je za sada jedini u Srbiji koji je objavio kompletne informacije o upisu brucoša u narednu 2008/2009. Konkurs je istaknut na sajtu Univerziteta i budući studenti tu mogu naći kada i gde će se vršiti prijem dokumenata, šta im je sve potrebno, kog datuma će polagati prijemni ispit i kada mogu da očekuju rezultate.
– Prijava dokumenata za upis studenata na osnovne studije fakulteta Beogradskog univerziteta u školskoj 2008/2009. godini trajaće od 25. do 27. juna, prijemni ispiti za buduće brucoše biće održani od 30. juna do 2. jula, a kompletan upis studenata u prvom upisnom roku mora biti završen do 15. jula. Drugi upisni rok je planiran za početak septembra – rekla je Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.
Preostalih pet državnih univerziteta još uvek nije raspisalo konkurs. Oni će svoje predloge dostaviti Ministarstvu prosvete, koji će ih sve objediniti i izdati u vidu brošure najverovatnije do kraja nedelje. Kako nezvanično saznajemo, i na ostalim fakultetima slediće satnicu beogradskog univerziteta. – Kandidat može biti upisan na teret budžeta ako ima najmanje 51 bod, dok je za samofinansirajući indeks donji prag 30 poena. Međutim, ovo pravilo treba shvatiti uslovno, jer ono ne važi ukoliko se prijavi više kandidata nego što ima slobodnih mesta, a njihovi rezultati budu mnogo bolji – napominju na beogradskom univerzitetu.
Ove godine maturanti će se boriti za oko 37.000 slobodnih mesta na 90 državnih fakulteta. Od toga iz budžeta će se školovati nešto manje od 20.000 brucoša.

Potrebna dokumenta
Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list fotokopije sledećih dokumenata:
– Svedočanstva sva četiri razreda srednje škole,
– Diploma o završenom maturskom ispitu,
– Izvod iz matične knjige rođenih,
– Lekarsko uverenje,
– Dokaz o uplati nadoknade za polaganje prijemnog

Izvor:Blic