Home [njuz] Mladi biraju bolje plaćena zanimanja

Mladi biraju bolje plaćena zanimanja

80
0

 Učenici širom Srbije se nakon završene osnovne škole najradije opredeljuju za ekonomske i medicinske srednje škole, pa tek onda za gimnazije. Prema najnovijoj analizi Ministarstva prosvete, mali maturanti na prva mesta liste želja rado stavljaju i trgovinske, turističke i pravno-birotehničke škole.

Deca iz Vojvodine se listom opredeljuju za ekonomsko-trgovinske srednje škole, pa je prva gimnazija među najatraktivnijim školama zauzela tek 66. mesto. U Srbiji inače postoji nešto više od 500 srednjih škola, oko 140 gimnazija i više od 350 stručnih škola, a tu su i specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole.

Medicina tek na 71. mestu

Analiza prošlogodišnjeg upisa i poređenje s prethodnim godinama pokazala je da je na listi od 100 najatraktivnijih škola čak 30 medicinskih, zatim 47 škola ekonomskih, trgovinskih, turističkih, ugostiteljskih i pravno-birotehničkih, 13 gimnazija i deset drugih vaspitno-obrazovnih ustanova. U samom vrhu su beogradske Farmaceutsko-fizioterapeutska, Vazduhoplovno-tehnička, Škola za negu lepote, Srednja tehnička PTT škola i Zubotehnička škola. Podaci su pokazali da se kandidati teško odlučuju za škole hemijsko-tehnološke, kožarsko-tekstilne, poljoprivredne i brodarske struke zbog niskih zarada u tim delatnostima i slabih šansi za zaposlenje.

Među prvih sto najpoželjnijih škola, iz Vojvodine je 17, od kojih je čak devet ekonomskog usmerenja, a najbolje rangirana je zrenjaninska Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković" koja se nalazi na desetom mestu. Za tu školu, na jedno mesto konkurisalo je pet-šest maturanata, odnosno na 258 slobodnih mesta interesovanje su pokazala 1.463 učenika. Na 14. mestu najatraktivnijih škola je novosadska srednja škola "Svetozar Miletić" za čijih je 540 slobodnih mesta prošle godine interesovanje pokazalo 2.878 đaka. Iza nje slede ekonomske škole iz Subotice, Kikinde, Pančeva, Sremske Mitrovice i Stare Pazove. Najbolje plasirana gimnazija na spisku od sto "najškola" u Srbiji je Prva beogradska gimnazija koja se nalazi na 31. mestu, a tek na 66. mestu je prva najbolje rangirana vojvođanska gimnazija i to novosadska Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj". U toj školi je na jedno slobodno mesto prošle godine konkurisalo četvoro učenika. Na istoj rang-listi, Medicinska škola iz Sremske Mitrovice zauzela je 71. mesto, kao najbolje rangirana škola te vrste u pokrajini.

Zaposlenje odlučujući faktor

Koordinatorka Republičke upisne komisije Zorica Blagojević rekla je juče za B92 da atraktivnost srednjih škola u velikoj meri zavisi od planova koje učenici imaju za dalji tok školovanja. Blagi pad interesovanja za gimnazije ona objašnjava time da učenici i njihovi roditelji sve vreme prilikom izbora škola imaju u vidu mogućnosti budućeg zaposlenja.

– Gimnazije su i dalje s najboljim učenicima, bar ove najatraktivnije. Ali imam utisak da su ljudi prosto racionalni, pa onda pokušavaju da imaju i srednju školu u ruci, ali i mogućnost da nastave odgovarajući fakultet – kazala je Blagojevićeva.

Prema istraživanju, mašinske i uopšte trogodišnje škole nalaze se na dnu tabele. Međutim, neke od trogodišnjih škola beleže stalan rast interesovanja, kao što su frizerska ili ugostiteljska škole koju upisuju izuzetno dobri učenici.
 

Više od 10.000 slobodnih mesta

U srednjim školama u Srbiji u školskoj 2007/08. godini ostalo je nešto više od 10.600 slobodnih mesta (12 odsto). Popunjenost u gimnazijama bila je 94,3 odsto, a u stručnim školama 86,4 procenta. Specijalizovane gimnazije i odeljenja bili su popunjeniji od umetničkih škola i taj skor je 94,3 prema 86,4 u korist gimnazija. U Severnobanatskom okrugu, s Kikindom kao administrativnim centrom, prošle godine je ostalo 33,2 odsto nepopunjenih mesta.

Izvor:Gradjanski list