Home [njuz] Studenti traže lakše programe

Studenti traže lakše programe

21
0

 Odluku Senata Univerziteta u Beogradu da se broj bodova potreban za upis naredne godine studija postepeno povećava kako bi se za dve godine stiglo do propisanog uslova od 60 poena, predstavnici studenata vide kao medveđu uslugu i kršenje zakona. Oni tvrde da im ne treba manje bodova, već manje obimni i reformisani nastavni programi.

– Ovo faktički znači da će studenti moći da prenose ispite iz godine u godinu. Ja ovo vidim kao unazađivanje obrazovnog procesa i veliki korak u nazad. Ovakve odluke nisu dobre. Kada smo prošle godine raspravljali na istu temu, rekli smo da činimo veliki ustupak fakultetima i medveđu uslugu studentima. Da smo insistirali na doslednoj primeni Bolonjske deklaracije, jako malo studenata bi upisalo narednu godinu. To bi osvestilo profesore i nateralo ih da konačno sednu i racionalizuju svoje programe. Ovakvim potezima krši se zakon, a pitanje je da li će Bolonja u potpunosti zaživeti i 2010. godine – kaže za „Blic“ Nemanja Stamenčić, član Studentskog parlamenta.
Senat je prihvatio predlog da studentima koji školske 2008/09. godine budu upisali prvu godinu fakulteta za upis na drugu godinu studija bude potrebno 49 bodova, što je šest bodova više nego što je bilo potrebno njihovim godinu dana starijim kolegama.
– Proces postepene implementacije Bolonje ide u prilog samo profesorima. Oni su imali tri godine da se pripreme za promene koje će uslediti na fakultetima. Zbog njihove nespremnosti da racionalizuju nastavne programe i svakodnevno rade sa studentima, mi činimo ovakve ustupke koji će se prelomiti na našim leđima. Nije poenta da se ispiti prenose, već da se godine čiste kako studije ne bi u proseku trajale po sedam ili osam godina – napominje Nemanja Stamenčić.
Međutim, profesori smatraju da postepeno prilagođavanje odgovara i jednima i drugima. Napominju da su studenti bili ti koji su prošle godine zahtevali da im se omogući da pređu na budžet kada daju uslov, iako to nije u skladu sa Bolonjom. Njihova je ocena da ni studenti nisu spremni za sve što novi način studiranja nosi i da je proces prilagođavanja potreban svima.

god. upisa potrebni poeni
2006/07. 37
2007/08. 43
2008/09. 49
2010/11. 60

Izvor :Blic