Home [konkursi] Konkurs za Mangelos nagradu

Konkurs za Mangelos nagradu

56
0

 Umetnička asocijacija "Dez org" i "Kontekst" galerija iz Beograda raspisuju konkurs za nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos" za 2008. godinu.Nagrada "Dimitrije Bašičević Mangelos" je deo programa Nagrade za mlade vizuelne umetnike (YVAA). Mangelos nagradu čini šestonedeljni rezidencijalni boravak u okviru Internacionalnog studijskog i kustoskog programa u Njujorku (ISCP) i biće dodeljena jednom/oj mladom/oj vizuelnom/oj umetniku/ci.

Rezidencijalni program se odvija u periodu od jeseni 2008. do proleća 2009. Dobitniku/ci nagrade biće obezbeđen apartman u Njujorku. Studio u "ISCP" dobitnik/ca nagrade deliće sa jednom osobom iz "YVAA" programa. Pored redovnog programa u okviru "ISCP", program boravka uključuje i posete brojnim galerijama, muzejima kao i upoznavanje sa predstavnicima i predstavnicama njujorške umetničke scene. Program ne podrazumeva budžet za produkciju radova. Pravo prijavljivanja imaju umetnici i umetnice do trideset i pete godine života koji/e su državljani i državljanke Republike Srbije.

Tokom jeseni 2008. godine biće organizovana zajednička izložba finalista i finalistkinja. Organizator, u saradnji sa žirijem, na osnovu konkursnog materijala će odabrati i producirati do pet predloženih radova.

Prijave na konkurs mogu se predati od 10. aprila 2008. do 10. juna 2008. u prostorijama "Kontekst" galerije (Centar za kulturu "Stari Grad", Kapetan Mišina 6a) svakog radnog dana od 15 – 18 časova ili poštom na gore pomenutu adresu, sa naznakom "Za konkurs Dimitrije Bašičević Mangelos".

Prijave treba da sadrže:

1. Popunjen formular koji možete preuzeti na sajtu "Kontekst" galerije na linku projekti/mangelos nagrada/konkurs. Formular dostaviti u štampanom i digitalnom formatu na CD/DVD-u zajedno sa ostalim konkursnim materijalom.

2. Portfolio koji uključuje:
a) biografiju umetnika/ce
b) vizuelni materijal (fotografije, digitalni printovi, VHS, CD/DVD itd.)
c) tekstovi – kratka objašnjenja dosadašnjih radova (pola strane u word-u po radu ili 2000 karaktera sa razmacima po radu).
d) opis rada koji se predlaže za produkciju tokom leta i jeseni 2008. Materijal treba da sadrži skice i vizuelne predloške kao i tekst sa opisom rada i konceptom. Maksimalna veličina teksta je dve strane u word-u ili 6000 karaktera sa razmacima.
Produkcija rada nije uslov konkursa već mogućnost. Grant za produkciju jednog rada iznosiće 1000 evra, od čega se kao honorar može isplatiti maksimum 200 evra neto. Organizator zadražava pravo izbora radova za produkciju.

Napomena: portfolio mora biti dostavljen u štampanom i digitalnom formatu (CD/DVD). Štampani portfolio je obavezan! "Kontekst" galerija zadržava sav konkursni materijal u štampanom i digitalnom formatu (CD/DVD). Materijal na flopi diskovima (disketama) neće se uzimati u obzir.

3. PDF prezentacija kojom će se umetnik/ca predstaviti na veb sajtu "Kontekst" galerije (kratka biografija, vizuelni materijal za maksimum 5 radova, kratak opis i podaci o radovima – naziv, tehnika, trajanje, godina nastanka). PDF ne sme biti veći od 300 kb.

Da bi napravili PDF dokument veličine do 300 kb važno je da vaš vizuelni materijal bude sledećih karakteristika: format – JPG, 800 x 600 pixela (ili duža strana 800 pxl), rezolucija – 72 dpi, image options: file size – 5 medium (moguće je i drugačije podešavanje). Naziv PDF dokumenta treba da bude ''ime_prezime umetnika/ce.pdf'' (npr. sinisa_ilic.pdf). Ovaj dokument je neophodan za sastavljanje veb prezentacije koja će biti javno dostupna na internet stranici "Kontekst" galerije.

Nagrada – rezidencijalni boravak u International Studio and Curatorial Program

Rezidencijalni boravak u Njujorku u ISCP (International Studio and Curatorial Program) traje šest nedelja i organizuje se u periodu između 1. oktobra 2008. god. i 31. marta 2009. god. Smeštaj, troškovi vize, zdravstveno osiguranje, putni troškovi kao i per diem su obezbeđeni.

Nakon povratka iz Njujorka, nagrađenom/oj umetniku/ci će biti organizovana samostalna izložba.

Odluku o dobitniku/ci doneće žiri u sastavu: Miroslav Karić (istoričar umetnosti, Beograd), Jelena Radić (umetnica, Beograd), Maida Gruden (kustoskinja, Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd), Nikola Dedić (istoričar i teoretičar umetnosti, Niš), Kristijan Lukić (kustos, Muzej savremene umetnosti Vojvodine), Katarina Zdjelar (umetnica, dobitnica Mangelos nagrade za 2007. god) koji će, uzimajući u obzir glasove učesnika/ca konkursa, odabrati do pet finalista i finalistkinja.

Svi/e prijavljeni/e umetnici/e će imati priliku da pregledaju konkursni materijal u prostorijama "Kontekst" galerije kao i na sajtu "Kontekst" galerije (link projekti/mangelos). Po pregledavanju materijala prijaveljni umetnici i umetnice će moći da pošalju svoje glasove na sledeći imejl: mangelosnagrada@gmail.com sa bodovima 3, 5 i 7 (prvo mesto 7, drugo mesto 5 i treće mesto 3). Glasovi umetnika/ca se sabiraju i čine jedno mesto u žiriju. Imejl adresa sa koje će umetnik/ca glasati mora biti dostavljena u biografiji. Ukoliko nije dostavljena pravo glasa se oduzima. Umetnik/ca koji/a konkuriše nema pravo da glasa za sebe.

O datumima kada će biti zakazano pregledavanje materijala kao i o rokovima glasanja svi umetnici/ce će biti obavešteni putem imejla po zatvaranju konkursa. Takođe, svi umetnici/ce će o rezultatima konkursa biti obavešteni putem e maila do kraja juna.

Nagrada “Dimitrije Bašićević Mangelos”, koja nosi ime jednog najznačajnijih umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašićevića Mangelosa, dodeljuje se uz podršku Foundation for a Civil Society (FCS), Trust for Mutual Understanding (TMU), Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije.

Napomena: Nepotpune aplikacije se ne uvažavaju.

Više o Nagradi za mlade vizuelne umetnike (YVAA):
http://www.yvaa.net

Više o Internacionalnom studijskom i kustoskom programu:
http://http://www.iscp-nyc.org

Izvor:B92