Home [njuz] Vizne olakšice

Vizne olakšice

42
0

01.gifSrbija će 11. aprila, u Briselu, parafirati jedinstveni sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa Evropskom unijom, saznaje "Politi-ka" od Tanje Miščević, direktora Kancelarije vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Pre nego što predstavnici dve pregovaračke strane stave svoje potpise na ovaj dokument, biće održani i završni razgovori o nekim tačkama sporazuma koje su, nakon prethodnih susreta, ostale otvorene. Budući da su, u međuvremenu, stigli predlozi iz Brisela i da su, kako tvrdi Miščevićeva, "rešenja koja su nam ponuđena prihvatljiva", ne bi trebalo očekivati nikakva iznenađenja.

Podsetimo, pored već ranije pominjanih kategorije biznismena, studenata, đaka i srednjoškolaca, predstavnici Evropske komisije pristali su na prethodnom sastanku, održanom 20. marta, takođe u Briselu, da prošire vizne olakšice i na pripadnike verskih zajednica registrovanih u Srbiji, zatim na advokate, lekare, penzionere, decu ispod šest godina, na putovanja vezana za lečenje, i posete članovima porodicama u zemljama EU, kao i na turistička putovanja, preko respektabilnih turističkih agencija.

Sve kategorije srpskih građana koje budu imale pravo na vizne olakšice EU, dobijaće besplatne vize u konzulatima zemalja EU. U tu kategoriju su ušli penzioneri, ako putuju zbog lečenja ili idu u posetu svojoj porodici u nekoj zemlji EU, ili putuju turistički.

Izvor:Politika