Home [njuz] Novac za kvalitetniji vazduh u Obrenovcu

Novac za kvalitetniji vazduh u Obrenovcu

24
0

 Bronhijalna astma kod dece daleko je češća u Obrenovcu nego u drugim beogradskim opštinama. Prema poslednjim podacima, tokom samo jedne godine 22.278 dece je zatražilo pomoć lekara u Domu zdravlja Obrenovac zbog respiratornih oboljenja.Ova oboljenja nesumnjivo su posledica života u zagađenoj sredini.

U prilog tome govori podatak da je Termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu zauzela peto mesto na listi najvećih zagađivača među elektranama u Evropi. Zagađujuće materije koje nastaju u procesu sagorevanja uglja izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. To su u prvom redu astma, bronhitis, pneumonija i različiti nadražaji pluća, a smanjuje se i otpornost na infekcije disajnih organa.
Poslednja donacija Srbiji mogla bi barem delimično da reši ovaj problem. Naime, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisali su u petak finansijski sporazum kojim se našoj zemlji odobrava bespovratna pomoć od 165 miliona evra. Od tog novca 12 miliona će biti izdvojeno za smanjenje emisije štetnih gasova iz ove termoelektrane.
Da je bilo krajnje vreme da se preduzmu konkretne mere, govore i podaci sajta Ekološke organizacije „Karma“, prema kojima TE „Nikola Tesla“ godišnje ispusti u atmosferu 18,7 miliona tona ugljen-dioksida. Zabrinjava da bi ovaj broj u skoroj budućnosti mogao da se poveća na 24,3 miliona tona ako se ubrzo ne ugrade elektrofilteri neophodni za smanjenje emisije štetnih čestica. Prema istraživanju ove organizacije, Srbija se nalazi na 12. mestu među najvećim zagađivačima u Evropi i na 31. mestu na listi najvećih svetskih zagađivača sa godišnjom emisijom od 37,2 miliona tona ugljen-dioksida.
Zagađenje vazduha je posebno intenzivno u okolini TE „Nikola Tesla“, u Kolubarskom basenu uglja lignita, kao i pored njihovih deponija pepela i šljake.
U Termoelektrani „Nikola Tesla“, međutim, tvrde da podaci koje je na svom sajtu objavila „Karma“ nisu tačni. Prema rečima našeg izvora iz TE „Nikola Tesla“, od 150 termoelektrana u Evropi, „Tesla“ je na 58. mestu po emisiji ugljen-dioksida.
– Od 2002. godine do danas izgrađeno je pet potpuno novih elektrofiltera, čime je emisija praškastih čestica svedena na norme koje su propisane u zemljama EU. Gradnja šestog elektrofiltera trebalo bi uskoro da počne – kažu u TE „Nikola Tesla“.
Da je gradnja elektrofiltera zaista u planu, potvrdio je i Srđa Popović, savetnik za održivi razvoj potpredsednika vlade Božidara Đelića.
– Prvi projekat je vezan za ugradnju elektrofiltera, čime bi se smanjila emisija štetnih čestica u atmosferu. Drugi projekat podrazumeva rekultivaciju i pošumljavanje zemljišta, dok se treći odnosi na reciklažu pepela i njegovo vraćanje u tehnološki proces. Činjenica je da mi trošimo „prljavu“ struju, ali i da je trošimo 3,5 puta više od proseka ostalih zemalja u okruženju. Recikliramo tri puta manje od susednih država, puno trošimo i puno prljamo životnu sredinu. Situacija u kojoj sada živimo zove se neodrživi razvoj – kaže Srđa Popović.

Najveći zagađivači u Srbiji
1. TE „Nikola Tesla“ 18,7 miliona tona ugljen-dioksida godišnje
2. Termoelektrane na Kosovu 8,6 miliona tona CO2
3. TE „Kostolac“ 5,6 miliona tona CO2
4. „Kolubara“ 1,6 miliona tona CO2
5. TE „Morava“ Svilajnac 777.648 tona CO2

Izvor:Blic