Home [njuz] Anemični i nervozni zbog neurednog života

Anemični i nervozni zbog neurednog života

159
0

 U okviru preventivne zdravstvene zaštite, u Zavodu za zaštitu studenata Novi Sad rade se sistematski pregledi studenata prve i treće godine fakulteta, a rezultati su prilično zabrinjavajući. Akademci s prve godine studija obavljaju laboratorijsku analizu, pregled očiju na ortorateru, pregled kod psihologa, rade audiometriju, idu kod očnog lekara, stomatologa, ginekologa i lekara opšte prakse. I studenti treće godine obavljaju sve to, osim pregleda kod stomatologa

– Na redovnim sistematskim pregledima uočeno je da studenti zbog stresa i neurednog života pate od nekih psiholoških poremećaja. Takođe je primetan i porast bolesti zavisnosti – navodi internista dr Zorica Runjajić, koordinatorka rada savetovališta u Zavodu za zaštitu studenata.

Studentkinje su zbog dijeta koje drže na svoju ruku i bez konsultovanja s lekarima anemične i anoreksične, te su im potrebni meseci lečenja da bi se popravio ovaj poremećaj ishrane. Njihove kolege pak imaju često povišen holesterol, pa i krvni pritisak, kao posledicu prekomerne ishrane.

Naša sagovornica kaže da je jedna studentkinja imala veoma loše rezultate analize krvi, a tek je posle višesatnog razgovora priznala kako samo uveče pojede dva kuvana jajeta, jer je tako njena prijateljica smršala.

Posledice loše ishrane primetili su i zubari, navodeći da to, kao i nepravilna higijena, kod akademaca otežava izrastanje umnjaka. Ginekološki pregledi u Zavodu pokazuju i da sve više devojaka ima ranice na grliću materice, kao i bakterijske i virusne infekcije, dok ciste imaju sporadično, kao i čvoriće na dojkama. Kod studenata oba pola primećen je porast urinarnih infekcija.

Očni lekari kažu kako je procenat studenata s bolestima oka uobičajen, jer svaki treći nosi naočare. Oni redovno idu na kontrole, ali su zato primetili da ima više bakterijskih i hlamidijalnih infekcija oka, alergijskih konjunktivitisa, kao i traumatskih povreda oka, te zaključuju da studenti često učestvuju u tučama.

Sistematske preglede je od oktobra 2007. godine prošlo 3.558 akademaca, i to prve godine Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta, kao i studenti prve i treće godine Fakulteta fizičke kulture.
 

Na privatnim fakultetima retko

Pošto Bolonjska deklaracija studente obavezuje da redovno prisustvuju predavanjima, zaposleni u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata planiraju sistematske preglede u dogovoru s fakultetima.

Pri tom se trude da organizovano pozivaju studente u grupama od po 70, kako ne bi pravili gužve, i da svi studenti za jedno prepodne obave ceo pregled. Zakonska obaveza je da studenti u prvoj i trećoj godini urade sistematski pregled, ali akademci s privatnih fakulteta to retko čine.

Izvor:Gradjanski list