Home [njuz] Volontiranje donosi ESPB bodove

Volontiranje donosi ESPB bodove

58
0

 Senat Univerziteta u Beogradu doneo je preporuku fakultetima da se volontiranje na Univerzijadi 2009. vrednuje kao društveno koristan rad i da studenti dobiju odredjen broj ESPB bodova, jednak izbornim predmetima. ESPB je evropski sistem prenosa bodova, koji obezbedjuje nacionalnim obrazovnim sistemima širom Evrope transparentnost u odnosu na druge obrazovne sisteme i omogućuje efikasnu pokretljivost studenata i profesora unutar Evrope.

Svi fakulteti će do 12. aprila ove godine odrediti predmete u kojima bi se mogao priznati volonterski rad. Na osnovu spiska svih predmeta, Beogradski univerzitet i Univerzijada Beograd 2009 će zvanično precizirati uslove volontiranja za studente.

"Univerzijada je jedinstvena prilika za nas da steknemo prvo radno iskustvo, ali i da upoznamo mlade ljude iz celoga sveta. Volontiranje je rasprostranjeno i cenjeno u svim državama Evrope i veoma važna stavka prilikom konkurisanja za posao", istakao je student-prorektor Marko Milutinović.

Senat je ovu preporuku doneo na predlog Studentskog parlamenta, a u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju. Većina profesora u Senatu ocenila je ovo kao mogućnost da studenti ostvare i ESPB bodove u ovoj oblasti, s obzirom da je u malom broju projekata i institucija ustanovljen i regulisan društveno korisni rad.

Univerzijada će se održati od 1. do 12. jula 2009. u Beogradu, a očekuje se da će učestvovati oko 12.000 sportista iz 170 država.

Izvor:B92