Home [njuz] Asistenti odlaze zbog plata

Asistenti odlaze zbog plata

68
0

 Na inicijativu asistenata na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci juče je ispred banjalučkog rektorata oko 30 asistenata i profesora protestovalo 45 minuta, koliko traje akademski čas, jer su nezadovoljni lošim materijalnim položajem i što je stanje na Univerzitetu "nepodnošljivo i neodrživo".

Predavanja na ovom fakultetu počeće tek danas, jer su prošle sedmice zaposleni na ETF bojkotovali nastavu zbog neodrživog stanja i usvajanja pravilnika o normativima i standardima zaposlenih u visokom obrazovanju koji nalaže više časova predavanja i vežbi nego do sada.

– Četiri asistenta su već otišla sa fakulteta jer su slabo plaćeni. To je nenadoknadiv gubitak za fakultet. Ako se ovako nastavi, opstanak ETF će se dovesti u pitanje. Zato očekujemo od Vlade RS da na sednici razmatra materijalni položaj zaposlenih na univerzitetima, kao i o Zakon o platama – rekao je juče asistent na ETF Dražen Brđanin.

 On kaže da su na Banjalučkom univerzitetu neophodne hitne promene kako bi se konačno konstituisali organi koji su obavezni prema Zakonu o visokom obrazovanju RS.

– Kakvo je stanje na Univerzitetu najbolje pokazuje činjenica da još nije konstituisan senat i upravni odbor – istakao je Brđanin.

 Proteste je podržao i dekan ETF Milorad Božić koji kaže da se ovakvim stanjem na Univerzitetu degradira kvalitet rada i dovodi u pitanje njegov opstanak.

 – Ne zna se ni kada se isplaćuje lični dohodak ni koliki je. Zakonom o platama, kao i pravilnikom o normativima i standardima zaposlenima se nameću neprimerene norme. Ovakav odnos nadležnih ukazuje na potpunu nebrigu za mlade, a posledica će se ogledati kroz odliv ionako malobrojnog kadra iz RS – rekao je Božić.

I rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić podržava proteste i ocenjuje ih kao pozitivne pritiske na banjalučki rektorat da se energičnije krene u reformu Univerziteta.

– Naći ćemo rešenje da deblokiramo proces konstituisanja senata i upravnog odbora. Razgovarali smo sa predstavnicima resornog ministarstva o primeni Zakona o platama – kazao je Stanić i dodao da će se o platama raspravljati na Nastavno-naučnom veću Univerziteta.

 

Sastanak u petak

U resornom ministarstvu su potvrdili da će u petak održati sastanak sa predstavnicima oba univerziteta u RS, prosvetne inspekcije RS i sindikalcima. Prema pravilniku o normativima i standardima sedmična norma redovnog profesora na javnim fakultetima je šest časova, a asistenata 10, dok profesori i asistenti na umetničkim predmetima moraju da u toku sedmice imaju osam, odnosno 12 časova.

Pre usvajanja ovog pravilnika norma za redovne profesore bila je do četiri časa sedmično, a asistentima šest časova.

Izvor: Blic