Home [treninzi] Letnja škola „Srbija kroz vekove“

Letnja škola „Srbija kroz vekove“

41
0

 Fond Žikić i Ministarstvo za dijasporu, u saradnji sa Petnicom pozivaju naše srednjoškolce iz dijaspore da se prijave za učešće u letnjoj školi istorije „Srbija kroz vekove“ . Ova škola ima za cilj da poveže naše mlade iz Srbije i inostranstva, a biće održana u Valjevu, od 28. Juna do 12. Jula 2008 i u njoj će učestvovati petnaestoro đaka uzrasta od 15 do 18 godina iz dijaspore i petnaestoro đaka istog uzrasta iz Valjevske gimnazije. Letnja škola istorije „Srbija kroz vekove“ predstavlja početak nastojanja da se na obostrano korisnim osnovama uspostave nove, kvalitetnije i mnogo trajnije veze Srbije i naših sunarodnika u rasejanju.

Danas u svetu živi između dva i četiri miliona građana Srbije. Od toga je nekoliko stotina hiljada dece srednjoškolskog uzrasta. Oni se obrazuju na jezicima zemalja u kojima žive, a negovanje nacionalne kulture, istorije i tradicije u potpunosti zavisi od njihovih roditelja i samo delimično od lokalnih srpskih udruženja i Srpske pravoslavne crkve.

Da bi se sprečio neminovni proces asimilacije ovako velikog broja naše dece u inostranstvu, Fond Žikić iz Beograda je, uz finansijsku podršku Ministarstva za dijasporu Republike Srbije, organizovao Letnju školu istorije „Srbija kroz vekove“, čiji je cilj da kroz dvonedeljna predavanja eminentnih naučnika, profesora fakulteta i doktora istorijskih, socioloških i etnoloških nauka, kao i kroz dobro osmišljene radionice, takmičenja, tematske izlete i ekskurzije, podstakne, unapredi i proširi poznavanje nacionalne istorije, tradicije i kulture među našom decom u dijaspori.

Letnja škola istorije „Srbija kroz vekove“ će biti održana u Valjevu, u prostorijama reprezentativne Valjevske gimnazije, u periodu od 28. juna do 12. jula 2008. godine. U njoj će učestvovati petnaestoro đaka uzrasta od 15 do 18 godina iz dijaspore i petnaestoro đaka istog uzrasta iz Valjevske gimnazije.

Pored upoznavanja Valjeva i okoline, biće organizovani jednodnevni tematski izleti u Brankovinu, manastire Studenicu i Žiču, kao i vikend u Beogradu sa posetama Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinu.

Sve troškove Letnje škole pokrivaju organizatori, izuzev putnih troškova do Srbije i putnog zdravstvenog osiguranja (po potrebi), što pada na teret učesnika iz dijaspore.

Rok za prijavljivanje je 15. april 2008.

Za prijavu i sva pitanja posetite: http://www.srbijakrozvekove.org/