Home [njuz] Ješić smanjio direktorima plate da bi dao studentima stipendije

Ješić smanjio direktorima plate da bi dao studentima stipendije

43
0

 Iako je, prema konkursu Fonda za stipendiranje studenata u Inđiji, bilo predviđeno da stipendije dobije 50 studenata, predsednik te opštine Goran Ješić našao je načina i novca da svi studenti koji ispunjavaju uslove konkursa dobiju stipendije. Takvih je ove godine bilo čak 98.

– Dodatna sredstva za 48 studenata koji nisu bili među prvih 50 a zadovoljavali su kriterijume konkursa obezbedili smo tako što smo, pre svega, smanjili plate direktorima javnih preduzeća. Ali uštedeli smo i tako što smo smanjili troškova na ime reprezentacije u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, te ta sredstva usmerili ka stipendijama – kaže Ješić. Po njegovim rečima, opština želi da pomogne mladim i ambicioznim ljudima u školovanju, pa novca za njih mora biti.

– Svaki dinar uložen u studente nije potrošnja, već investicija u budućnost. Želimo da narednih godina bude više studenata, da povećamo broj stipendija, kako bi broj ljudi s višim i visokim obrazovanjem povećao za 15 procenata – kaže Ješić. Stipendije će studenti dobijati u deset mesečnih rata, po 12.000 dinara, što iznosi ukupno 11.760.000 dinara. Stipendisti nemaju nikakvu obavezu prema opštini Inđija, ali je cilj lokalne samouprave da od Inđije napravi mesto u koje će se dobri studenti posle završenog školovanja vraćati. Osim što je vukovcima dodelila računara, opština Inđija i ovako ulaže u mlade. Primera radi, u nekim drugim sremskim opštinama stipendije dobija znatno manje studenata, kojima se mesečno isplaćuje od 4.000 do 6.000 dinara. S druge strane, Inđija je od 2000. godine pa do danas na ime stipendija, računajući i ono što će se inđijskim studentima uplatiti ove godine, obezbedila oko 20 miliona. Kako se najavljuje, naredne godine će se raspisati konkurs i za dodelu stipendija studentima na višim školama.

Izvor:Gradjanski list