Home [njuz] Praksa – put do zaposlenja

Praksa – put do zaposlenja

44
0

 Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktičnom radu veoma malo znaju…
Prilikom konkurisanja za posao, poslodavci od kandidata sve češće zahtevaju prethodno radno iskustvo od minimum godinu dana. Budući da se u školama i na fakultetima često ne dobija ovakvo iskustvo, najbolje rešenje je da se tokom školovanja studenti sami potrude da obezbede praksu u firmi koja se bavi poslovima za koje se kandidat školuje.

VEŠTINA – Na specijalizovanom sajtu Infostud.poslovi napominju da značaj prakse nije samo u formalnom ispunjavanju nekog od kriterijuma u oglasu za posao, već to što se kroz praktičan rad mogu steći veštine koje će znanje i snalažljivost kandidata izdići iznad konkurencije i omogućiti mu da dobro obavlja svoj posao.
– Na fakultetu sam obavljao nekoliko jednomesečnih praksi, a samoinicijativno sam se prijavio na konkurs Narodne banke Srbije za letnju praksu. Dobro sam se pokazao i dobio stipendiju NBS-a do kraja školovanja, a nadam se da ću u centralnoj banci dobiti priliku za stalni posao kad završim sa svim ispitima – objašnjava Vladimir Jovanović, apsolvent na Fakultetu organizacionih nauka.
Na nekim fakultetima, studenti su bombardovani teorijskim znanjem, a o praktičnom radu veoma malo znaju.
– Iako sam išla na nekoliko praksi koje je fakultet organizovao, veoma sam malo znala o poslu novinara. Tek kada sam došla u redakciju i počela s praktičniom radom, videla sam koliko smo na fakulteti bili bombardovani nepotrebnim znanjem – kaže Snežana Krivokapić, novinar „Ekonomist magazina”.
Upravo zbog toga svi sajtovi za zapošljavanje savetuju mlade da sami preuzmu inicijativu i da rade na sebi kako bi se što lakše prilagodili novom radnom okruženju.
Volontiranje, uključivanje u studentske i omladinske organizacije, učestvovanje u projektima ili potraga za praksom u kompanijama, samo su neki od načina kako se studenti mogu osposobiti za novo radno mesto.
Takođe, potrebno je pratiti i oglase u novinama i na internetu, gde se mogu naći informacije o stipendijama za praksu, istraživačke boravke i rad na projektima u zemlji i inostranstvu.

Izvor:Novosti