Home [njuz] Talentovani za nauku, sport, jezike i žurke

Talentovani za nauku, sport, jezike i žurke

50
0

 Fakultet tehničkih nauka nagradio je svoje studente koji su se istakli odličnim plasmanom na Građevinijadi, Mašinijadi, Elektrijadi, Saobraćajijadi i Menadžerijadi u 2007. godini. Ovaj fakultet učestvovao je na šest “-ijada” i postigao sjajan uspeh na takmičenjima u nauci, opštim disciplinama (matematici, fizici i engleskom jeziku) i sportu, a ekipe studenata FTN-a visoko su se rangirale na svim ovim “-ijadama”

(osim na Zaštitijadi) i osvojile tri prva i dva druga mesta. Takmičari su za osvojeno prvo mesto dobili nagradu od 3.000 dinara, za drugo mesto 2.000 i za treće mesto 1.000 dinara, a oni studenti koji su učestvovali u više pobedničkih ekipa dobili su specijalnu nagradu od 10.000 dinara.

Specijalne nagrade dobili su Dušan Katić i Igor DŽolev za visok plasman njihovih ekipa u kategorijama betonskih konstrukcija i proizvodnih sistema na Građevinijadi, održanoj u Ohridu od 30. aprila do 5. maja. Mirjana Đan pokazala se kao najbolji govornik Menadžerijade, održane u Budvi od 15. do 20. maja, gde je od 25 fakulteta, koliko je učestvovalo na ovoj “-ijadi”, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada podelio prvo mesto s Ekonomskim fakultetom iz Kragujevca. Mirjana Đan je svoje besedničko umeće pokazala u debati na temu globalizacije.

Specijalnu nagradu dobio je i Milutin Nikolić za učešće na Mašinijadi, gde je pokazao odlično znanje iz matematike i programiranja. Mašinijada, na kojoj je FTN u konkurenciji od 17 fakulteta osvojio 2. mesto, organizovana je u Igalu od 11. do 16. maja, a takmičari su imali priliku da se takmiče u disciplinama kao što su mašinski elementi, mehanika, otpornost materijala, najuspešniji projekat i najbolji diplomski rad.

Na Elektrijadi, održanoj od 14. do 19. maja u Čanju, učestvovalo je 23 fakulteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Švajcarske, Nemačke i Rumunije, a naš FTN osvojio je zavidno 2. mesto. Studenti su se nadmetali u takmičenjima iz elektronike, analize elektroenergetskih sistema, telekomunikacija, osnova elektrotehnike i engleskog jezika, bez kojeg je elektrotehnička struka nezamisliva. Specijalne nagrade pripale su Ivanu Kaštelanu i Zlatku Emeđiju za uspeh pokazan na takmičenjima iz matematike i fizike.

Na Saobraćajijadi u Budvi, od 15. do 19. maja, organizovana su takmičenja u šest disciplina, pa se tako birao najbolji tehničar drumskog saobraćaja, a nadmetalo se i u drumskom javnom i gradskom saobraćaju , projektovanju i regulisanju saobraćaja, bezbednosti saobraćaja, logistici preduzeća i matematici, ali se, nažalost, studenti koji su učestvovali na ovim takmičenjima nisu pojavili na dodeli nagrada.

Prijave za Elektrijadu 2008.

Prijave za Elektrijadu 2008. su već počele, prave se spiskovi studenata i određuju asistenti koji će voditi ekipe, a uskoro će se saznati i mesto njenog održavanja. Ovi međunarodni susreti studenata elektrotehnike održavali su se na prostorima stare Jugoslavije pre 50 godina, a organizuju se i danas, pa se tako, osim takmičenja u stručnim, naučnim predmetima, održavaju i ona u malom fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, odbojci na pesku, šahu, stonom tenisu, streljaštvu, krosu, borilačkim veštinama i plesu, a Elektrijada je poznata i po dobrom provodu na žurkama koje studenti organizuju svako veče.

Izvor:Dnevnik