Home [njuz] Talentovani da zaborave

Talentovani da zaborave

36
0

 Prošla je i Nova godina i predsednički izbori, završiće se još malo i školska godina, a najtalentovaniji studenti još nisu dobili stipendije Fonda za mlade talente Vlade Srbije. I niko ne zna kada će se uopšte sastati članovi Fonda, kojim predsedava premijer Koštunica, a kopredsednici su akademik Nikola Hajdin, predsednik SANU, i prof. dr Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta.

 u Ministarstvu prosvete kažu da u narednih mesec dana neće biti sastanka Fonda za mlade talente, čiji članovi su i potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministri nauke, energetike, prosvete, finansija i ekonomije.
Termin je od letos više puta pomeran, rečeno je da će se sudbina studenata razrešiti najkasnije u novembru, pa u januaru. Minuo je februar, a, po svemu sudeći, stipendije neće biti dodeljene ni u martu…
– Fond će za ovu godinu raspisati redovne konkurse. I to prvo za đake, osvajače nagrada na takmičenjima – kažu u Ministarstvu prosvete, koje koordinira radom Fonda. – Kasnije će biti otvoren i konkurs za hiljadu stipendija za najbolje studente.
Ali, tek na sednici Fonda, kažu u Ministarstvu, biće odlučeno kako će biti rešen prošlogodišnji slučaj, kada su studenti ostali bez obećanih naknada, jer je Fond zaboravio da traži novac za stipendije iz državnog budžeta. Novac je za 2008. godinu izdvojen, ukupno 420 miliona dinara, ali nije rečeno da li će to biti dovoljno da se obešteti i hiljadu studenata koji su u 2007. godini zaslužili a nisu dobili stipendije Vladinog fonda.
Ni članovi Fonda ne znaju kad će se sastati. U SANU kažu da njihovog predsednika Nikolu Hajdina niko nije obevestio kada će se sastati i dogovoriti oko podele nagrada u iznosu od 20.000 dinara najboljim akademcima. Nikakve novosti o radu Fonda nisu stigle ni do dr Ane Pešikan, ministarke nauke, jedne od članica Fonda.

NEZAINTERESOVANI
NI STUDENTSKE organizacije nisu se mnogo interesovale za problem njihovih kolega, od kojih je nekima propalo i školovanje u inostranstvu, jer nisu dobili stipendije. Do februara su im izbori bili važniji.
Sada je rešavanje studentskih muka, kaže nam Goran Minić, predsednik Saveza studenata, odloženo zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Milica Popović, koja predsedava Studentskom unijom Srbije, najavljuje da će ove nedelje tražiti od Ministarstva prosvete obaveštenje i objašnjenje šta se dešava sa stipendijama i zašto nisu isplaćene.

Izvor:Novosti