Home [ muviz ] Nagrade 36. Fest-a

Nagrade 36. Fest-a

47
0

 Projekcijom filma Darka Bajića "Na lepom plavom Dunavu", večeras će u 19.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra biti okončan 36. FEST.  Na današnjoj konferenciji za novinare proglašeni su ovogodišnji dobitnici nagrada i priznanja, a proglašeni su i najbolji projekti u okviru B2B pitchinga.

Dvadesetsedam učesnika ovogodišnjeg B2B glasali su za najbolje projekte iz tri grupe. Svaki projekat je dobio po sedam hiljada eura za razvoj.

Najboljim projektima proglašeni su:

1) Iz Balkanske grupe: No One's Child, Marka Sopića. Projekat takođe dobija postprodukcijske i laboratorijske usluge u vrednosti od 3.500 eura od CineBox 100.

2) Iz Istočnoevropske grupe: I'm Going To Change My Name, Marija Sakjana. Projekat takođe dobije i superviziju scenarija u visini od 3.000 eura iz EastWest Filmdistribution.

3) Iz Evroazijske grupe: Jujube's Perfume, Mirlana Abdikalikova. Projekat takođe dobija besplatno učešće u predstojećem izdanju “Producers Network” na filmskom marketu u Kanu 2008.

Žiri za dodelu ‘Politikine’ nagrade koji je radio u sastavu: gospodin Kim Dong Ho, predsednik žirija i direktor filmskog festivala u Pusanu; gospodin Hrvoje Hribar, filmski režiser i gospođa Dubravka Lakić, filmski kritičar, nakon pregleda svih osam filmova takmičarskog programa najpre bi želeo posebno da istakne visoke umetničke kvalitete ruskog filma ’Putovanje sa domaćim životinjama’ u režiji Vere Storoževe.

’Politikinu’ nagradu za najbolji film u programu Evropa van Evrope žiri jednoglasno dodeljuje Kristijanu Miliću za precizno režiran, razgovetno glumljen i senzibilno snimljen hrvatsko-bosanski antiratni film ’Živi i mrtvi’.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ se i ove, kao i minulih godina dodeljuje u znak poštovanja i čuvanja uspomene na jednog od selektora FEST-a, renomiranog filmskog kritičara Nebojšu Đukelića, autora televizijske emisije „Pokretne slike“ koje su postale sinonim za ono što je osmišljen, analitičan i autoritativan pristup tumačenju i predstavljanju filmske umetnosti u našoj sredini. Ove godine, prvi put Udruženje i Društvo filmskih kritičara i novinara Beograda dodeljuju ovu nagradu zajedno što će činiti i u buduće.

Tragajući u ovogodišnjem programu FEST-a za filmom koji je iznad svega plod nadahnuća, istovremeno samosvojan, prepoznatljiv i drugačiji svojim filmskim stilom i izrazom, saglasili smo se da ovogodišnja Nagrada „Nebojša Đukelić“ pripadne izraelskom filmu POSETA ORKESTRA debitanta Erana Kolirina i to:

Zbog njegove jednostavne, a višeznačne priče, zbog osobenog filmskog stila koji na upečatljiv način pokazuje koliko jednostavna priča o takozvanim „malim ljudima“ može da odslika one životne situacije koje variraju između tragičnog i komičnog. Posebnu vrednost ovog filma čini što on diskretno, a upečatljivo progovara o velikoj i dugotrajnoj blisko-istočnoj krizi, ukazujući na to da je put ka mogućem rašenju u – neposrednoj ljudskoj komunikaciji. Uz to, reditelj Eran Kolorin, savršeno vodi glumce, omogućavajući publici da beskrajno uživa u bogatom talentu tumača glavnih uloga, Sasona Gobaija i Ronit Elkabec.

Žiri izražava posebno zadovoljstvo zbog toga što je gospodin Eran Kolirin u Beogradu, i što će lično primiti nagradu. Sve naše čestitke.

Žiri za dodelu Nagrade „Nebojša Đukelić“ u sastavu: Dubravka Vojvodić,

Bogdan Zlatić i Ivan Arandjelović, članovi Društva filmskih kritičara i Udruženja filmskih novinara i kritičara Beograda.

Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodeljuje ruskom filmu „12“ Nikite Mihalkova.

„Film „12“ Nikite Mihalkova kroz priče 12 porotnika, koji zasedaju u jednoj noći, na krajnje uzbudljiv, beskompromisan i nemilosrdan način, bogato nadgrađujući ideju iz američkog filmskog klasika 50-tih od koje je krenuo, „vivisecira“ savremeno rusko društvo razotkrivajući sve njegove predrasude, moralna iskrivljenja i negativno nasleđe prošlosti. Minuciozno odglumljen i fascinatno realizovan u svim segmentima „12“ kao krajnji rezultat daje pobedu humanističkog i dobra nad nepravdom i zlom, trijumf istine i slobode nad lažima i neslobodom, upravo ono, što nam je danas, čini se, svima najpotrebnije.“

Nagradu će na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primiti Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu gospodin OLEG BULDAKOV.

Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a SPECIJALNO PRIZNANJE FIPRESCI dodeljuje tursko-nemačkom filmu „NA IVICI RAJA“ Fatiha Akina.

„U potresnoj političko-melodramskoj priči sa više poglavlja, Fatih Akin progovara duboko humano o sukobu i nerazumevanju civilizacija i religija, Istoka i Zapada, hrišćanstva i islama. Moderna režija, efektna i nenametljiva gluma svih aktera predvođenih legendarnom Hanom Šigulom uz „majstorski“ scenario koji nije bežao ni od političkih kontroverzi doprineli su da se ovo analitičko ostvarenje o konfliktu među generacijama i jazu između različitih kultura s pravom ubraja u najznačajnije političke filmove snimljene u novom milenijumu.“

Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a zasedao je u sastavu: Aleksandar Saša Erdeljanović (predsednik žirija, Arhiv Kinoteke), Sandra Perović (RTS) i Vladan Petković (Screen International).

zvor:Kontra magazin