Home [zabavnik] Studentska republika u Banjaluci

Studentska republika u Banjaluci

41
0

 Studenti banjalučkog Univerziteta juče su proglasili „Nezavisnu studentsku republiku“ kao slobodnu i suverenu državu, usvojivši prethodno Deklaraciju o nezavisnosti. Oni su pozvali sve „prijateljske“ velesile da ih podrže i priznaju i, kako kažu, biće im večno zahvalni jer bez njih i njihova mašta ne bi postala stvarnost

U Studentskoj republici juče je bilo veselo, slavlje na svakom koraku. Sa svih strana se čulo „Konačno nezavisnost“, „Konačno slobodni“…

„Najsrećnija smo nacija na svetu. Ostvarili smo naš osmogodišnji san za otcepljenje. Ponosni smo i srećni, jer imamo sve uslove za nezavisnost. Postali smo najmlađa evropska država“, rekao je predsednik Studentskog parlamenta Milan Grubor.

 

Kako kaže, u ovoj republici studenti su većina, dok su nacionalne manjine profesori na čelu sa rektorom. Studenti očekuju da ih odmah priznaju zemlje kojima je samoopredeljenje na prvom mestu – Amerika, Velika Britanija, Francuska i Turska.

„Ovde nisu dobrodošli predstavnici Rusije, Španije, Kipra i Grčke jer one poštuju evropske i svetske zakone i više nisu ‘in’“, objašnjava Grubor.

 

Studenti očekuju dobre odnose i bolju saradnju, prvenstveno sa Republikom Srpskom kao prvom susednom zemljom, ali i sa svim balkanskim zemljama jer veruju da će i one priznati nezavisnost.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić među prvima je rekao da priznaje „Nezavisnu studentsku republiku“.

„Ne osećam se manjinom jer sam državljanin ove republike i tu živim“, rekao je Stanić.

Izvor: Blic