Home [njuz] Crkva u Studentskom gradu

Crkva u Studentskom gradu

59
0

 Akademci iz Studentskog grada ne moraju da idu dalje od „kućnog praga” da bi zapalili sveće za zdravlje i pomolili se za sreću ili uspeh uoči polaganja ispita. U samom srcu univerzitetskog naselja u Novom Beogradu, prvi put na ovim prostorima, čak i na Balkanu, otvorena je mala crkva, ili paraklis. Posećuju je i studenti iz drugih domova, ali i sugrađani iz okolnih zgrada.

Crkva svetog Jovana Zlatoustog smeštena je u Četvrtom bloku. Ovakva zdanja mogu se videti u velikim i poznatim univerzitetima širom Evrope i Amerike, pa je i crkva u „Studenjaku” izgrađena po ugledu na njih. Inicijatori gradnje bili su inspirisani univerzitetima u Rusiji.

Na mestu današnje crkve ranije je bila TV sala, kaže Predrag Jušković, upravnik Četvrtog bloka, i prostorija je bila puna dok je televizor bio inovacija.

– Svetogorska omladina Studentskog grada i Savez studenata pokrenuli su inicijativu. Oni su tražili prostor dve godine i na kraju su odlučili da to bude na mestu u kojem boravi 4.500 studenata. Uprava im je izašla u susret i ustupila dve prostorije od kojih su u jednoj, na prostoru od 60 kvadratnih metara, smeštena kandila, ikone, gorionik za sveće sa ikonom Jovana Zlatoustog na sredini. Nedostaje im samo ikonostas da bi bili prava crkva. U drugoj prostoriji smeštene su kancelarije u kojima se održavaju predavanja i priča se o veri – kazuje Jušković.

Sveštenici Aleksandar Đakovac i Vukašin Milićević postavljeni su blagoslovom patrijarha da služe liturgije i ispovedaju u ovoj crkvi.

Srpska pravoslavna crkva, koja je pomogla i podizanje crkve u Studentskom gradu, posebno je želela, ističe sveštenik Đakovac, da versko zdanje bude otvoreno u studentskom domu gde žive studenti koji nisu iz Beograda. Jer, među njima neki imaju problema sa socijalizacijom, a vrlo rado, kako se pokazalo, pričaju sa sveštenicima o svojim problemima.

– Svakog dana od osam do 18 časova, studenti, ali i stariji sugrađani dolaze i pričaju sa nama. Ispovedaju se ili traže savet. Radnim danima u 17 časova je večernja služba, a subotom, nedeljom i praznicima imamo i jutarnju liturgiju kojoj prisustvuje stotinak ljudi. Organizujemo pojedinačno i grupno krštenje koje se ne plaća – objašnjava Đakovac.

U planu je da se za predavanja angažuju i stručnjaci koji se bave temama vezanim za religiju. U toku predavanja razgovara se o veri, raznim problemima sa kojima se sreću mladi i o njihovim interesovanjima, pa se radionice ne svode samo na predavanja o određenoj temi. Zadivljujuće je koliko su studenti raznih fakulteta veoma upućeni u religiju, mada ima i onih koji malo znaju, ali su veoma zainteresovani i spremni da više nauče o hrišćanstvu.

– Sva potrebna odobrenja dobili smo od Ministarstva prosvete i Direkcije za imovinu i Studentskom gradu plaćamo prostor. Trudimo se da ne smetamo nepravoslavnima. Vera je slobodna i podrazumeva uzajamno poštovanje – rekao je sveštenik Đakovac.

IZvor:Politika