Home [njuz] Smaranje – hobi srednjoškolaca

Smaranje – hobi srednjoškolaca

45
0

 Smaram se, ne znam šta ću sa sobom. Ajde, dodji da igramo igrice, a posle ćemo da gledamo televiziju. Možemo malo da gluvarimo po kraju, pa uveče idemo na žurku kod Nikole – poruka je koju je putem SMS-a šesnaestogodišnji Saša već treći put dobijao od druga Marka. Saša se u početku nećkao, podsećao Marka da je sutra radni dan, da bi trebalo da nauči fiziku, uradi seminar… Marko je bio uporniji: "Učićemo zajedno, samo dodji“. Posle pola sata, sedeli su ispred kompjutera. A potom je stvarnost prestala da postoji…

Nažalost, način na koji Saša i Marko provode slobodno vreme uobičajen je za mlade u Srbiji, pokazuje istraživanje u okviru projekta "Svakodnevica mladih u Srbiji: Snimak budžeta vremena“, koje su uradili stručnjaci sa Instituta za psihologiju u Beogradu, uz podršku Ministarstva za sport i omladinu.

Istraživanje pokazuje da je gledanje televizije omiljena zabava za čak 45,8 odsto srednjoškolaca u Srbiji. Skoro svaki slobodan trenutak uz kompjuter provodi 19,6 odsto tinejdžera, a njih 32,8 odsto ne odvajaju se od mobilnog telefona.

"U ovom uzrastu oni su više orijentisani ka tome što je laka zabava, a ne ka nekim obrazovnim sadržajima. Primetno je da se mladi u Srbiji druže, da su im vršnjaci važan oslonac u suočavanju sa problemima koje nosi adolescencija", kaže za "Blic" Ivana Stepanović, psiholog i rukovodilac projekta "Svakodnevica mladih u Srbiji“, naglašavajući da se država do sada nije na sistemski način bavila problemima mladih ni načinima na koje oni provode slobodno vreme.

Nažalost, istraživanje pokazuje da se sportom bavi svaki peti srednjoškolac. Manji broj djaka u slobodno vreme čita knjige, prati kulturna dešavanja ili se bavi nekim vidom stvaralačkih aktivnosti. Slično je i kada se radi o studentskoj populaciji. Najveći broj studenata provodi slobodno vreme slušajući muziku, 55 odsto akademaca odlazi u kafiće, klubove… (ako imaju novac). U slobodno vreme televiziju gleda čak 45 odsto studenata.

Iz perspektive mladih najznačajnija prepreka za kvalitetno provodjenje slobodnog vremena je nedostatak novca. Ovaj razlog je mnogo važniji za studente, navodi ga čak 65 odsto akademaca.

"Moji polude kada im tražim novac. Zato najčešće pozovem druga da kod mene igramo igrice ili gledamo filmove na DVD-u", priča Ivan, student Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Istraživanje pokazuje i da oko 50 odsto srednjoškolaca i studenata nikada ne ide u pozorište i muzej.

(MONDO)