Home [konkursi] European Prize for Urban Public Space

European Prize for Urban Public Space

49
0

 Pozivaju se svi zainteresirani za kreiranje i preoblikovanje javnog prostora da sudjeluju u Europskoj nagradi za urbani javni prostor (European Prize for Urban Public Space). Prijave se primaju do 15. ožujka.Prva Europska nagrada za urbani javni prostor dodijeljena je 2000., a organizira se svake dvije godine s ciljem prepoznavanja i promicanja oporavka područja društvene kohezije u europskim gradovima kroz transformaciju i poboljšanje javnog prostora.

Peto izdanje želi prikazati i promovirati ključne radove u kreiranju i preoblikovanju javnog prostora koji se završeni tijekom 2006/2007. u Europi. Obzirom na redukcionizam i programsku jednostavnost nekih velikih urbanih projekata implementiranih u Europi u proteklih nekoliko godina, te na rizike homogenosti i osiromašenja urbanog krajolika, promoviranje javnog prostora i predstavljanje raznolikih funkcija koje on može sadržavati te bogatog i pluralnog karaktera idealan je način stimuliranja urbanih projekata s ciljem ponovnog osmišljavanja strukturne uloge koju javni prostori u Europi imaju.

Europska nagrada za urbani javni prostor bienalno je natjecanje koji nastoji naglasiti važnost javnog prostora kao katalizatora urbanog života, prepoznati i potaknuti ulaganja javne administracije u njegovom stvaranju, očuvanju i poboljšanju te poimanje stanja javnog prostora kao jasnog pokazatelja civilnog i kolektivnog zdravlja naših gradova.

Za sudjelovanje u natjecanju, radove moraju poslati institucije koje su potaknule intervenciju, ili sami autori. Radovi ili intervencije u novo kreiranom ili preoblikovanom javnom prostoru moraju biti javno vlasništvo ili slobodno dostupni javnosti. Ako se žele prikazati intervencije koje nastoje stvoriti područja unutar gradske mreže, mora se uzeti u obzir, osim općenitog dojma cjeline, da se specifično vrednuju upravo rezultati postignuti unutar tih javnih prostora.

Sudjelovati mogu i radovi koji nisu potpuno dovršeni u 2007., ako je napravljeno dovoljno faza da se može procijeniti vrijednost intervencije u cjelini.

Kriteriji:
– usklađenost intervencije s funkcijama određenog javnog prostora, od onih u izravnoj vezi s građanskim okupiranjem prostora, preko onih koji pripadaju kolektivnom imaginariju;
– kapacitet intervencije da pomogne smanjenju socijalnih lomova unutar grada i eliminaciji fizičkih i/ili simboličkih barijera kako bi se popravila kvaliteta života stanovnika;
– doprinos projekta u području poboljšanja okoliša, promicanju javnog prijevoza i inovacije u tretiranju javnih instalacija, izvora energije i urbanog otpada;
– stupanj građanske participacije i angažmana u koncipiranju, izvođenju i održavanju prostora. Stupanj prihvaćanja;
– transverzalni karakter planiranja koncepata i/ili ciljeva kojima je projekt vođen (sociologija, demografija, povijest, arhitektura, ekonomija, inženjering, vrtna arhitektura, antropologija…)

Informacije:
Centre de Cultura Contemporŕnia de Barcelona (CCCB) Montalegre
5 E-08001 Barcelona
Tel: +34.93.306.41.00
Fax: +34.93.306.41.01
urban@cccb.org