Home [njuz] Viša škola za trubu

Viša škola za trubu

69
0

 Viša poslovna škola, čije je sedište u Čačku, planira da sledeće godine u Guči otvori Visoku školu akademskih studija, u okviru koje bi bili odseci za trubu, poslovnu ekonomiju i turizam.
Da ćemo uskoro dobiti višu školu za trubu, potvrdio je za „Blic“ Vlajko Petković, direktor Više poslovne škole u Čačku. Petković kaže da je u toku izrada elaborata za školu, uključujući i za odsek za trubu, a da se pregovara sa profesorima sa Muzičke akademije, koji su načelno pristali da budu predavači na budućoj akademiji u Guči. Elaborat će biti završen do kraja godine, a ako se dobije akreditacija od Ministarstva prosvete, škola bi prve studente primila već 2008. godine.

– Ne znam zašto neko od toga pokušava da napravi karikaturu jer naša ideja je veoma ozbiljna. Premijer Koštunica je na prošlogodišnjem Saboru trubača rekao da je šteta da Guča traje samo sedam dana, već da je treba popularisati tokom cele godine. Ako je truba brend Guče, a Guča brend Srbije, onda je škola za trubu najbolji način. Bila bi to internacionalna škola jer očekujemo veliko interesovanje stranaca. Ako bi bilo mnogo zainteresovanih, moguće je da bismo izgradili novi objekat u Guči – rekao je Petković.

Nekontrolisano i neplansko otvaranje viših škola i fakulteta dovelo je do toga da svako drugo mesto u Srbiji ima bar jednu visokoškolsku ustanovu, a svi se slažu da je žeđ za novcem bio osnovni motiv za otvaranje ovoliko što državnih, što privatnih viših i visokih škola.

Tako Trstenik ima Višu tehničko-mašinsku školu, Kruševac Višu tehničko-tehnološku školu, a Leskovac Višu tehničko-tekstilnu školu. Šabac pored Više tehnološke škole ima i Višu poljoprivrednu. Više škole za obrazovanje vaspitača postoje u Subotici, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Kikindi, Šapcu, Aleksincu, Kruševcu, Pirotu i Bujanovcu. U Kruševcu je otvorena Viša škola za industrijski menadžment, u Bačkoj Topoli postoji Viša poljoprivredna škola, u Zaječaru Viša škola za menadžment. Ćuprija se može pohvaliti da ima Višu medicinsku školu.

Slična situacija je i sa fakultetima. Leposavić, mestašce sa ukupno 14.500 stanovnika, pored Više ekonomske škole ima i Učiteljski fakultet, DIF i Višu poslovnu školu. Malo mesto Lešak, desetak kilometara od Leposavića, ima Poljoprivredni fakultet, a Zvečan Fakultet umetnosti. Univerzitet u Nišu otvorio je Učiteljski fakultet u Vranju i Tehnološki u Leskovcu, a u okviru Univerziteta u Kragujevcu postoje Mašinski fakultet u Kraljevu i Učiteljski u Jagodini i Užicu. U okviru Beogradskog univerziteta radi Tehnički fakultet u Boru, a Univerzitet u Novom Sadu ima isti fakultet u Zrenjaninu.

V. Trtović – V. Nedeljković

Izvor: BLIC 

Više škole „za šta hoćeš“

U Beogradu studenti imaju mogućnost da studiraju na višim školama za ekološki inženjering, primenjenu psihologiju, informatičke tehnologije, za engleski jezik, za računovodstvo i berzansko poslovanje, za matematičku statistiku, za kompjuterske nauke, za sportske trenere, pevanje, glumu…