Home [njuz] U proseku – sedam dugih godina

U proseku – sedam dugih godina

66
0

Beograd – Studenti Univerziteta u Beogradu u proseku studiraju sedam i po godina, a njihova prosečna ocena je 7,78. Najduži put do diplome prevaljuju studenti Rudarsko-geološkog fakulteta, koji u proseku studiraju deset i po godina, s prosečnom ocenom 7,44. Za njima slede akademci Fakulteta civilne odbrane koji studiraju devet godina, a prosečna ocena im je 6,89.

Ovi podaci datiraju iz školske 2000/01, a u Rektoratu kažu da je nepostojanje integrisanog informacionog sistema razlog zbog kojeg Rektorat nema podatke novijeg datuma. Razlog je i što neki fakulteti ne dostavljaju podatke o tome. Ipak, novi podaci će, kako najavljuju u Rektoratu, biti poznati u narednih mesec dana, što će biti pokazatelj koliko je dobrog, ili pak lošeg donela reforma visokog obrazovanja.

Prolaznost studenata zanimljiva je i ako se uzme u obzir da nova pravila studiranja, usklađena s principima Bolonjske deklaracije, podrazumevaju da studenti više neće moći da prenose ispite u narednu godinu, već će svi položeni ispiti biti uslov da se zadrži budžetski status. Da li će doprineti da se poveća prolaznost i efikasnost studiranja, ostaje da se vidi, ali zasad najbolje "prolazno vreme" studija imaju budući učitelji. Njima treba pet godina da bi mogli da podučavaju đake, a mogu se podičiti i najboljom prosečnom ocenom – 8,23. Među vredne studente mogu se svrstati i budući lekari, koji šestogodišnje studije završe za sedam godina i sedam meseci, a prosečna ocena je nešto viša od osmice.

Dužinom studija mogu se pohvaliti i stomatolozi koji fakultet završavaju za sedam i po godina. Njihova prosečna ocena je 7, 7. Studentima Filozofskog fakulteta treba duplo više godina od trajanja studija da završe svoje obaveze. Oni studiraju osam godina i osam meseci, a prosečna ocena je nešto ispod osmice (7,94).

Iako su priznati svuda u svetu, elektroinženjeri imaju najmanju prosečnu ocenu – oko sedam. A nekadašnji dekan, sada rektor BU Branko Kovačević, u jednom dnevnom listu je to objasnio opterećenjem studenata gradivom i nezavidnim znanjem s kojim dolaze iz škole. Budući pravnici studiraju pet godina i sedam meseci, a prosečna ocena im je 7,66. Najnoviji podaci Arhitektonskog fakulteta pokazuju da studije prosečno traju sedam godina i tri meseca, a prosečna ocena je 8,20.