Home [njuz] Najbolji biraju krevet

Najbolji biraju krevet

60
0

 PROBLEM smeštaja za studente Univerziteta u Novom Sadu bi u narednih pet godina mogao da bude potpuno rešen, smatraju u Studentskom centru. Do janura sledeće godine biće izgrađen studentski dom na Limanu, kapaciteta 350 mesta, a kako je najavio Jovan Bjelobaba, direktor Studentskog centra, za pet godina će biti izgrađen još jedan dom za 700 studenata.

– Novi Sad će se izgradnjom dva nova doma probližiti Beogradu, gde samo 10 odsto studenata ostaje bez smeštaja – kaže Stevan Lazarević, pomoćnik direktora Studenskog centra. – U sedam već postojećih domova ima mesta za 2.647 studenata, a poslednjih nekoliko godina svakog septembra konkuriše oko 4.000 akademaca, pa će sa novih 1.050 mesta lista čekanja biti svedena na minimum.
Međutim, sama činjenica da na Univerzitetu studira 40.000 studenata i da se dnevno u tri menze konzumira 9.000 obroka govori da možda ima mnogo više potencijalnih kandidata za mesta u domovima. Studenti znaju da neće moći da dobiju smeštaj, ukoliko imaju prosek ocena manji od osam, pa i ne konkurišu, jer ne žele da troše vreme i novac, i čekaju u dugim redovima predajući dokumenta.
Kada se poveća broj mesta, granica će sigurno biti snižena, pa će studenti koji do sada nisu imali šanse, probati da se „probiju“ iznad crte, što znači da će u ukupnom zbiru bez mesta u domu ostati isti broj studenata, oko 1.500.
Od domova, trenutno na raspolaganju studentima, tri su prve kategorije („Sajmište“, „Živojin Ćulum“ i Novi dom B), dva druge („Slobodan Bajić“ i „Veljko Vlahović“) i dva treće(„Cesarec“ i „Feješ Klara“). Tri doma su kompletno renovirana, dok se u naredne dve godine očekuje renoviranje još dva doma treće kategorije.
– Prvo smo renovirali „Sajmište“, zatim je urađen dom „Veljko Vlahović“, i na kraju „Slobodan Bajić“. Preostala dva doma ćemo renovirati ove i sledeće godine – kaže Lazarević. – Renovirana je kompletna vodovodna, kanalizaciona i vodovodna mreža, a u svim sobama je uvedena kablovska televizija i Internet, potpuno su uređena kupatila, zamenjene pločice i sanitarije.Novi dom, čiju izgradnju finansira pokrajinski fond za kapitalna ulaganja, pored soba površine 20 kvadrata, imaće i kongresnu salu sa oko 120 mesta, što će biti veoma značajno, jer ni sama zgrada Univerziteta nema tako veliku salu, čitaonicu, TV salu.
Studentski dom „Sajmište“ renoviran je 2005. godine i ima 262 mesta raspoređenih u 48 jednokrevetnih i 107 dvokrevetnih soba. U Novom domu B ima mesta za 372 studenta, sve sobe su dvokrevetne, površine od 14 do 16 kvadrata. Domu ima 11 čitaonica i teretanu. Dom „Živojin Ćulum“ kapaciteta je 327 mesta, dvokrevetne sobe imaju kupatila i čajnu kuhinju, a većina soba ima terasu.
U domu „Slobodan Bajić“ koji je izgrađen 1968. i renoviran prošle godine ima mesta za 750 akademaca. U najvećem domu Studentskog centra su smeštene klimatizovane čitaonice, biblioteka, računarska učionica, kantina, kopirnica, frizerski salon i vešarnica. U prizemlju je pet soba adaptirano za studente sa invaliditetom.
Ukupno 194 mesta ima u domu „Cesarec“ i to samo za studentkinje. Ovaj dom je izgrađen 1961. i poslednji put je renoviran 1995. godine, pa mu predstoji još jedno sređivanje. Slična situacija je i sa domom „Feješ Klara“, koji je izgrađen 1967. i renoviran 1996. Jedina razlika je što za 146 mesta mogu da konkuriši samo momci.

SKUPOĆA KOD GAZDE
STUDENTI, koji ne uspeju da dobiju mesto u domu ili uopšte ne konkurišu zbog proseka, prinuđeni su da traže privatni smeštaj. Za mesečnu rentu studenti moraju da izdvoje od 100 do 250 evra, u zavisnosti da li će biti u stanu, u kome živi i vlasnik, ili u praznom stanu i sa nekoliko kolega podeliti troškove. S druge strane, mesec dana boravka u domu prve kategorije košta 1.100 dinara, a u domu druge ili treće kategorije 740 dinara.

Izvor: Vecernje novosti