Home [njuz] Uskoro stav države o masterima

Uskoro stav države o masterima

53
0

 Za desetak dana Ministarstvo prosvete izaći će sa konkretnim stavom o pitanju primene autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju.Ovo tumačenje se tiče izjednačavanja zvanja diplomiranih i mastera, rekao je Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije posle jučerašnjeg sastanka predstavnika studentskih organizacija sa Aleksandrom Lipkovskim, pomoćnikom ministra prosvete za visoko i više obrazovanje.

Sve zahteve koji su studenti uputili Ministarstvu prosvete, kaže Stamenčić, Lipkovski smatra realnim. Studenti traže da Ministarstvo prosvete izda uverenje na srpskom i engleskom jeziku o tome da ranije diplomske studije odgovaraju master studijama, da se diplomirani i masteri pod istim uslovima upisuju na doktorske studije (sa prosečnom ocenom osam) i da se svima koji su, čekajući odluku Skupštine, upisali master studije, vrati novac ako ne žele da nastave školovanje.
– Stav Konferencije univerziteta Srbije u većini tačaka nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Imamo obećanje da će službe Ministarstva prosvete u narednih desetak dana pripremiti plan aktivnosti i strategiju kako bi se rešio problem u vezi sa izjednačavanjem zvanja – kaže Stamenčić.

Izvor:Blic