Home [njuz] Fakulteti će odlučivati o masterima

Fakulteti će odlučivati o masterima

34
0

 Skupština Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) proteklog vikenda u Kragujevcu odlučila je da diplomci ipak neće moći automatski da steknu master diplome, jer novo zvanje ne predstavlja njihovo stečeno pravo. Isključivo od odluke svake visokoškolske ustanove zavisi da li će svojim diplomcima odobriti zvanje mastera ili će za ovu privilegiju morati da polažu dodatne ispite.

Iako je u autentičnom tumačenju zakona navedeno da su diplomirani i master izjednačeni u pravima prilikom zapošljavanja i nastavka studija, KONUS neće dozvoljavati diplomiranima da se direktno upišu na doktorske studije.

Naime, predstavnici svih državnih i privatnih univerziteta odlučili su da samo diplomci koji su na osnovnim studijama imali prosečnu ocenu najmanje 9,00 mogu da upišu doktorske.
Nasuprot tome, oni koji imaju zvanje mastera i koji žele da nastave studije moraju da imaju prosek od 8,00.
Takođe, diplomci koji žele da postanu doktori moraće najverovatnije da polažu nekoliko ispita više u odnosu na mastere. Na ovaj način, kako kažu studenti, diplomirani i masteri su stavljeni u neravnopravan položaj, a zakonske odredbe su direktno prekršene.

– Savetujemo studentima da se ne uzbuđuju, jer nam je ministar Zoran Lončar, u nekoliko navrata, obećao da će država intervenisati ukoliko fakulteti budu kršili Zakon o visokom obrazovanju. Za nekoliko dana imamo novi sastanak u Ministarstvu prosvete i sigurni smo da će nadležni zaštititi interese studenata – ističe Nemanja Stamenčić, član Izvršnog odbora Studentske unije Srbije, i dodaje da predstavnici univerziteta pokušavaju da što bolje utabaju put samovoljnom ponašanju visokoškolskih ustanova.

Studenti su, povodom izjednačavanja mastera i diplomiranih, pre oko mesec dana, poslali univerzitetima svoje zahteve koji se odnose na izdavanje potvrda o izjednačavanju, direktan upis diplomaca na doktorske studije i eventualno vraćanje novca diplomcima koji su, neposredno pre odluke skupštine Srbije, upisali master studije.
Odluka KONUS-a ukazuje da predstavnici visokoškolskih ustanova ne smatraju da su ovi zahtevi osnovani.
Izvor: Politika