Home [njuz] Visokoobrazovani mentalno manje zdravi

Visokoobrazovani mentalno manje zdravi

45
0

 Visokoobrazovani zaposleni su mentalno manje zdravi od prosečnog čoveka, pokazalo je jedno američko istraživanje. Oni su manje srećni, teže se bore protiv stresa, nervozniji su i depresivniji od prosečnog čoveka.Istraživanje je sprovedeno u jednoj firmi medju 460 zaposlenih, medju kojima se nalazilo najviše doktora nauka.

Pored nivoa obrazovanja, gledalo se da li na mentalno zdravlje utiču i drugi faktori kao što su stres kod kuće, starost ispitanika, konzumiranje alkohola itd.

Istraživanje je pokazalo da su stariji zaposleni mentalno zdraviji od mladjih, te da se visokoobrazovane žene bolje nose sa otežavajućim faktorima i okolnostima od visokoobrazovanih muškaraca.

Ovo zadnje je upečatljivo, jer kada se gledalo na čitavu grupu radnika, uključujući i niskoobrazovane žene, one su zajedno imale manje bodova na testu mentalnog zdravlja.

Pokazalo se da su zaposleni koji kući ili na poslu doživljavaju veliki stres, koji puno konzumiraju alkohol, i oni koji probleme radije izbegavaju nego da ih rešavaju, imali najmanje bodova na testu. Drugim rečima, bili su manje mentalno zdravi.
Izvor: Mondo