Home [njuz] Akademci promoteri Bolonjskog procesa

Akademci promoteri Bolonjskog procesa

42
0

 Radna grupa koju čine predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Saveza studenata Beograda i Studentske unije Srbije osmisliće projekat u cilju promocije Bolonjskog procesa, kako bi akademce sa svih univerziteta u Srbiji

upoznali sa značajem reforme visokog obrazovanja. Na nedavnom sastanku s ministrom prosvete Zoranom Lončarom dogovoreno je da Ministarstvo prosvete obezbedi finansijsku i logističku podršku za ovaj projekat.

– Naša ciljna grupa su studenti prve i druge godine, koji studiraju po novim nastavnim programima, ali i učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, koji će se tek upisati na fakultete.
Dosadašnje iskustvo je pokazalo da među mnogim profesorima postoji otpor prema reformi, a da su studenti neinformisani o suštini Bolonjskog procesa, odnosno ne znaju da im studiranje po novom sistemu omogućuje da brže i uspešnije završe studije. Akademci nisu bili dovoljno uključeni u reformu, ali su delimično i sami krivi za neinformisanost – kaže za Danas Aleksandar Jović, sekretar Studentskog parlamenta i član radne grupe koja će osmisliti projekat popularizacije Bolonjske deklaracije.

Jović najavljuje da bi na proleće trebalo da počne obuka srednjoškolaca i studenata iz svih univerzitetskih centara koji bi u svojim srednjim školama, na visokim školama i na fakultetima promovisali značaj studija prema Bolonjskoj deklaraciji.

Planirana je i intenzivna medijska kampanja, kroz koju bi trebalo i profesorima objasniti suštinu novog načina studiranja.
Izvor: Danas