Home [njuz] Petnica među najboljima u Evropi

Petnica među najboljima u Evropi

64
0

 Istraživačka stanica "Petnica" obeležava četvrt veka uspešnog rada, period za koji je kroz kroz nju prošlo 45.000 mladih. Edukovanje kroz više od 2.500 raznovrsnih naučnih seminara, kurseva i kampova, "Petnicu" svrstava u red najboljih u Evropi.Marko Anđelković,

Anđelković, predsednik Saveta istraživačke stanice kaže da mladi "naučnici" već 25 godina održavaju princip na kojem ovo mesto počiva – razbijanje tabua da je sve otkriveno. Nekadašnji polaznici danas su priznati naučnici, istraživači raznih oblasti, a mnogo ih radi u evropskim istraživačkim centrima.

– Učenicima pokazujemo da ima mnogo pitanja koja čekaju odgovor – objašnjava Anđelković. – Svake godine povećava se broj učesnika. Oni borave u Stanici, imaju sve pogodnosti za život a najbitnija je to što upoznaju vršnjake iz drugih zemalja sa kojima razmenjuju znanja i iskustva. Razni evropski, ali i domaći naučni centri rado primaju istraživače koji su počeli u "Petnici".

Kampovi, kako letnji tako i zimski, stecište su mladih talenata iz celog regiona. Učesnici imaju mogućnost da objave radove u raznim stručnim časopisima. Znanje stečeno na seminarima omogućava im da se lakše odluče šta će im biti životno profesionalno opredeljenje.
Kako ističu mladi istraživači iz "Petnice" – nije problem sakupiti informacije, treba znati kako ih upotrebiti.

Izložba "25 godina IS Petnica biće otvorena u Galeriji SANU, od 12. do 17. decembra. Izložiće se svi radovi polaznika – istraživača, nastali u proteklih 25 godina.

Izvor: Večernje novosti