Home [zabavnik] Odbio da špijunira studente

Odbio da špijunira studente

36
0

 Po prvi put je tužilac jedne od saveznih država u SAD odbio da podrži metode koje primenjuje Recording Industry Association of America. Naime, državni tužilac u Oregonu je odbio zahteve za špijuniranje studenata na tamošnjim univerzitetima, koje je uputila RIAA u nadi da će pronaći korisnike koji neovlašćeno dele fajlove i optužiti ih za kršenje autorskih prava i pirateriju.

RIAA je tražila sprovođenje ovih mera jer je navodno imala podatke da 17 studenata neovlašćeno skida i distribuira muzičke fajlove. Tužilac je odbio da odobri taj zahtev, nazvavši ga opterećujućim i preširokim, imajući u vidu da RIAA nije znala o kojoj sedamnaestorici korisnika je reč, već je tražila da se špijunira kompletna univerzitetska mreža.

Pored toga, javni tužilac je naveo da ne odobrava metode koje RIAA sprovodi u globalu, te da ovakvo postupanje nema za cilj pružanje zaštite onima koji neovlašćeno dele fajlove, već zaštitu privatnosti svih korisnika, koja ne može biti kršena zbog izrazito malog broja onih koji to zloupotrebljavaju.

Izvor:  Studentski svet