Home [njuz] Teško do diplome

Teško do diplome

47
0

 Posle završetka osmog razreda mališani oboleli od cerebralne paralize, multipleskleroze, distrofije ili paraplegije obično završavaju ciklus obrazovanja. Osobe sa hendikepom neopravdano su zapostavljene, jer u prestonici samo dve škole obrazuju decu sa telesnim hendikepom, dok za dobijanje srednjoškolske diplome uopšte nemaju šansu.

Oni koji uspeju da nastave školovanje, nailaze na prepreke, jer u obrazovnim ustanovama ne postoje rampe za invalidska kolica.

– Ove godine smo upisali dvoje učenika koji dolaze u indvalidskim kolicima i imamo mnogo problema, jer deca nemaju uslove da nesmetano uče – smatra Snežana Kovačević Tomić, direktorka Desete gimnazije. – Uspeli smo da ugradimo rampu, ali još nije osposobljen toalet za ove đake. Izuzetno je neprijatno i nama i roditeljima, jer se muče i moraju da dolaze po decu i da ih voze kući taksijem, samo da bi ih odveli u ve-ce.

Zoran R. Andrejić, direktor Osnovne škole "Miodrag Matić", jedine koja u Srbiji obrazuje decu sa cerebralnom paralizom, smatra da bi mališani sa telesnim hendikepom mogli da budu korisni članovi društva, ali da nemaju šansu za to.

– Deca iz cele Republike kod nas imaju nastavu – objašnjava direktor. – Međutim, kada završe osnovnu školu, vraćaju se kući. Najčešće ne mogu da pronađu posao niti da nastave školovanje, iako u svakoj generaciji ima po nekoliko đaka koji imaju očuvane mentalne sposobnosti i mogli bi uspešno da završe srednju školu.

Defektolog Vukosava Simatović, smatra da je za decu sa telesnim hendikepom teško da se uklope u redovnim školama. Kako kaže, standardi su za njih previsoki i ne mogu da se snađu.

– Arhitektonske barijere su najveći problem – tvrdi Simatovićeva. – Nigde u školama ne postoje rampe za kolica, tako da su đaci nemoćni. Ako idu na časove po nekim srednjim školama, njih vode roditelji ili drugari.

I škola "Miodrag Matić" je podstaanar u prostorijama Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu, a mi se godinama nadamo da će se objediniti obrazovanje ove dece od predškolskog do srednjoškolskog i da ćemo konačno dobiti novu zgradu.
 
Kako kaže direktor Andrejić, zbog specifičnih potreba đaka ova škola "stane" ukoliko se vozač kombija razboli ili ako ponestanu sredstva za gorivo, jer ne mogu da dođu na časove. A da se to više ne bi dešavalo Sekretarijat za obrazovanje obezbedio je 300 hiljada dinara za prevoz učenika ove škole.

Barijere

Sekretar za obrazovanje Vladimir Todić, posetio je juče, na Svetski dan osoba sa invaliditetom, učenike OŠ "Miodrag Matić" i potpisao Ugovor sa direktorom škole.

Sekretarijat će finansirati troškove kupovine goriva za dolazak i odlazak đaka sa nastave, a u saradnji sa opštinom Voždovac trebalo bi da deca dobiju i novi kombi. Todić je istakao da će u januaru početi izgradnja specijalnog toaleta za đake sa hendikepom u Desetoj gimnaziji, a da će u još nekoliko škola koje su upisale ove učenike biti ugrađene rampe i liftovi za kolica.

Izvor: Večernje novosti