Home [ muviz ] ‘California Dreamin’’ najbolji film festivala autorskog filma

‘California Dreamin’’ najbolji film festivala autorskog filma

69
0

 Festival autorskog filma završen je večeras, 4 decembra svečanim proglašenjem nagrada žirija festivala u Dvorani kulturnog centra. Mađu nagrađenima su filmovi ‘Control’, ‘California Dreamin' i ‘Takva – Strah pred bogom’. Rumunskom filmu ‘California Dreamin'’ pripala je nagrada 'Aleksandar Saša Petrović' za najbolji film festivala.

Žiri 13. Festivala autorskog filma, u Beogradu 2007. godine, u sastavu: Ron Holovej, filmski kritičar iz Sjedinjenih američkih država, Džulijan Ričards, filmski autor iz Ujedinjenog Kraljevstva i Srđan Karanović, filmski autor iz Republike Srbije, pregledao je 18 (osamnaest) igranih filmova izabranih za takmičarski program.

Uvažavajući kvalitet većine prikazanih filmova i trud njihovih autora, žiri oseća potrebu da na poseban način istakne neosporne vrednosti filmova: ALEKSANDRA Aleksandra Sokurova (Rusija), PRIGUŠENA SVETLOST Karlosa Rejgadesa (Meksiko, Francuska, Holandija i Nemačka), ZVEZDA KOJA NEDOSTAJE Đani Amelija (Italija), XXY Lucije Puenco (Argentina), PODNEBLJA Nuri Bilge Cejlana (Turska i Francuska) i DVA DANA U PARIZU Žuli Delpi (Francuska i Nemačka).

Žiri je odlučio da sve tri nagrade 13. Festrivala autorskog filma u Beogradu 2007. godine dodeli debitantima:

Specijalna nagrada dodeljuje se filmu KONTROLA autora Antuna Korbijna (Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Australija) za izuzetan i nepretenciozan vizuelni i rediteljski pristup vrsti biografskog i muzičkog filma.

Nagrada za slobodu umetničkog izraza dodeljuje se filmu TAKVA-STRAH PRED BOGOM autora Ozera Kiziltana (Turska i Francuska) za filmski artikulisanu hrabrost u bavljenju ljudskom sudbinom u okviru jednog od mogućih verskih fanatizama u savremenom svetu.

Glavna nagrada,'Aleksandar Saša Petrović', dodeljuje se najboljem filmu feativala KALIFORMIJA DRIMIN autora Kristijana Nemeskua (Rumunija) za filmski autentičnu i kompleksnu, a istovremeno ličnu i tragikomičnu, sliku moguće sudbine balkanskih naroda.

Žiri kritike FIPRESCI Srbija u sastavu Saša Janković (predsednik), Kristina Đuković i Igor Stanojević nagradu FIPRESCI Srbija za najbolji film Novog festivala autorskog filma jednoglasnom odlukom dodeljuje rumunskom filmu KRISTIJANA NEMESKUA " CALIFORNIA DREAMIN' ". Nagrada se dodeljuje posthumno tragično nastradalom reditelju Kristijanu Nemeskuu.

Obrazloženje:"Nagrada se dodeljuje filmu " CALIFORNIA DREAMIN' " zbog neodoljivog šarma i pažnje sa kojom se režiser Kristijan Nemesku ophodi prema svojim likovima, kao i zbog suptilnog ali i brutalnog načina na koji postavlja međuljudske odnose u bivšim komunističkim, i sadašnjim kapitalističkim, zemljama. Reditelj Nemesku ovim svojim nedovršenim filmom pokazuje izuzetnu autorsku zrelost, i ispunjava mnoga od obećanja data svojim prošlim delima. Veliki je gubitak što neće uspeti da ispuni sva."

SRPSKI OGRANAK FIPRESCI u sastavu: Ivana Kronja, predsednica, Aleksandra Kostić, Dejan Petrović, dodeljuje nagradu za najbolje autorsko ostvarenje Festivala autorskog filma u Beogradu, filmu: TAKVA-STRAH PRED BOGOM, reditelja Ozera Kiziltana. Film TAKVA – STRAH PRED BOGOM odlikuje ujednačena i izvanredna upotreba izražajnih sredstava filma: dramske strukture, glumačke igre i tople i sugestivne vizuelne poetike i celokupnog vizuelnog identiteta filma. Potpomognuta stvaralačkom i istovremeno zrelom primenom navedenih elemenata, ova filmska priča, u čijem središtu se nalazi susret i sukob sakralnog i svetovnog, opisuje duhovno putovanje glavnog junaka i pokreće univerzalne moralne dileme vezane za čovekov odnos prema bogu, al ii prema samom sebi i drugima. Poseban kvalitet filma predstavlja njegov nedogmatski i kritički stav prema raskoraku između ideala i nesavršene realnosti koji pogađa ljude svih epoha, kultura i veroispovesti.

Tradicionalna nagrada Udruzenja filmskih umetnika Srbije koja nosi ime ALEKSANDRA PETKOVICA PETKA za najbolji snimateljski rad dodeljuje se direktoru fotografije MARTINU RUHE za snimateljski estetsko likovni kreativni ucinak na filmu CONTROL.

Martin Ruhe, u filmu, rađenom u klasičnoj crno-beloj tehnici, demonstrira visoko profesionalni artizam, držeći se, ne samo dosledno, već i nagrađujući tedencije režije. Kamera u njegovim rukama, u ovom filmskom delu višestruko je funkcionalna, lirski ili dramski akcentovana u svojoj likovno-narativnoj primeni, a njena ekspresivnost pobuđuje najdublje emocije.

Festival autorskog filma je za 8 dana od 28. novembra do 4. decembra posetilo preko 15 000 gledalaca. Prikazano je preko 40 filmova, 21 u glavnom programu i 18 u takmičarskom programu.