Home [konkursi] Evropska nagrada za mlade novinare

Evropska nagrada za mlade novinare

62
0

 Opća uprava za proširenje pri Evropskoj komisiji poziva mlade novinare iz štampanih i online medija da učestvuju u natječaju na temu proširenja EU (Evropska nagrada za mlade novinare). Rok za prijave: 15.03.2008.Evropska nagrada za mlade novinare (European Young Journalist Award) je otvorena za mlade novinare iz štampanih i online medija

sa prebivalištem u jednoj od 27 država članica EU, država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU. Države kandidati za pridruženje EU su: Hrvatska, Makedonija i Turska. Države potencijalni kandidati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija uključujući Kosovo.

Opća uprava za proširenje pri Evropskoj komisiji je pokrenula ovaj natječaj zajedno sa Evropskim udruženjem mladih novinara da bi ohrabrila mlade novinare da razmjene svoja mišljenja o politici proširenja EU. Kandidati trebaju poslati članak na temu proširenja EU objavljen između 01.01.2007. i 15.03.2008.godine putem web stranice ove nagrade: www.eujournalist-award.eu/your-competition/entry-form/ registration-award.hl. Rok za prijave je 15.03.2007.godine. Prijave i članak mogu biti napisani na jednom od oficijelnih jezika EU ili na jednom od oficijelnih jezika država kandidata ili potencijalnih kandidata za pridruženje EU.

Cilj natječaja je odabir po jednog pobjednika iz svake od gore navednih država, te poticanje razmjene i umrežavanja mladih evropskih novinara. Za svaku od država će biti organizovan žiri sastavljen od iskusnih novinara koji će u aprilu 2008.godine između pristiglih prijava iz te države izabrati pobjednički članak.

Svih 35 autora pobjedničkih članaka će biti pozvani na putovanje kroz zapadno-balkanske države, te će im se pružiti mogućnost učešća u konferenciji sa predstavnicima medija iz različitih država u junu 2008.godine.
Izvor:
European Young Journalist Award

Više informacija o nagradi, idejama za članak, pravilima i uslovima konkursa pronađite na sajtu netnovinar.org, sa kojeg je i ova informacija.